Lyskonoh ploskozobý

Lyskonoh ploskozobý

Lyskonoh ploskozobý (Phalaropus fulicarius) je malý bahňák z čeledi slukovitých. Ve svatebním šatu je nápadně zbarvený, samice jsou výraznější než samci, s hnědým šupinatým vrchem těla, červenou spodinou, černou čepičkou a bílými tvářemi, Zobák je žlutý s tmavou špičkou. Samec má spodinu méně výrazně zbarvenou, často bíle skvrnitou, rovněž kresba hlavy je méně výrazná.

Velikost

Délka: 20-22 cm.
Rozpětí: 36-41 cm.
Hmotnost: 40-70 g.

Popis

Lyskonoh ploskozobý je pták veliký asi jako kos černý. Má silnější nažloutlý zobák. Ve svatebním šatě má bílou lícní skvrnu přes oko, spodní strana těla je rezavě tmavě červená a svrchní strana těla je tmavě hnědá. Samec je poněkud menší. V prostém šatě je zbarven podobně jako racek s celou spodní stranou těla bílou a šedým hřbetem. Přes oko má tmavý proužek. Mladí jedinci mají prostý šat zbarven na zádech více hnědě.
Hlas na hnízdišti se ozývý hvízdavým „tvít“.

Ekologie

Hnídění – hnízdní areál se nachází v severské tundře, za tahu se vyskytuje na mořském pobřeží a vzácně je zastižen i ve vnitrozemí na březích rybníků. Hnízdí v dubnu až červenci jednou ročně. Hnízdo je skromně vystlaný důlek.
Samice snáší asi 4 hnědá jemně skvrnitá vejce .
Potrava – červi, měkkýši, drobní korýši a hmyz.
Lyskonoh ploskozobý je tažný pták, ze zimovišť se vrací počátkem dubna a odlétá v srpnu až září.

Rozšíření

Arktický typ rozšíření. Areál leží severněji než u lyskonoha úzkozobého (Phalaropus lobatus), je více vázán na moře. Tažný druh zimující na moři při západních pobřežích Afriky a Jižní Ameriky.
U nás vzácný zatoulanec, 15x byli u nás zjištěni jednotliví ptáci, téměř vždy při letním a podzimním tahu.

Lyskonoh ploskozobý
www.nasiptaci.info