naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Malý velký lovec

Poznávací znaky

Krahujec obecný (Accipiter nisus) je dravec přizpůsobený rychlému lovu mezi stromy. Krátká zaoblená křídla a dlouhý ocas umožňují obratné manévrování. Dospělí mají na spodině příčné pruhování, mladí odlišnou kresbu. Samice jsou výrazně větší než samci, což se odráží také ve velikosti kořisti.

Prostředí a rozšíření

Obývá lesy, remízky, parky a zahrady s dřevinami. Potřebuje kryt pro přiblížení ke kořisti a místa vhodná k hnízdění. Může se objevovat také poblíž krmítek, kde využívá soustředění drobných ptáků. Jeho přítomnost často vyvolá rychlé varovné reakce okolních pěvců.

Potrava

Loví převážně ptáky, které překvapuje krátkým rychlým útokem. Při pronásledování využívá obratnost a kryt vegetace. Samec zpravidla získává menší kořist, větší samice zvládá i větší ptáky. Úlovek uchopuje pařáty a před konzumací jej zpracovává silným zahnutým zobákem.

Hnízdění

Hnízdo z větví staví v koruně stromu. Samice zahřívá vejce a zpočátku pečuje o mláďata, samec přináší potravu. Později se na lovu podílí také samice. Rodiče mladé zásobují i po opuštění hnízda, než se osamostatní a naučí účinně lovit.

Život během roku

Část krahujců zůstává v širším okolí hnízdiště, jiní podnikají sezónní přesuny. Jejich život podporují pestré porosty a přirozené populace drobných ptáků. Přítomnost dravce je součástí vztahů v přírodě. Při pozorování je vhodné respektovat klid kolem hnízda a nevyplašit ptáka při odpočinku nebo zpracování kořisti.

Mohlo by vás zajímat

Okolo Nesytu
Okolo Nesytu

Husice nilská (Alopochen aegyptiaca) je vodní pták s hnědavým a krémovým opeřením, tmavou skvrnou kolem oka a růžovými nohami. Za letu vynikají bílé…

Tajemní noční lovci
Tajemní noční lovci

Sovy (řád Strigiformes) představují fascinující skupinu ptáků, která od nepaměti přitahuje lidskou pozornost. Jejich noční aktivita, tichý let, pronikavý pohled a často "lidský"…

Odpoledne při zasýpání
Odpoledne při zasýpání

Zvonek zelený (Chloris chloris) je robustní pěvec s krátkým silným zobákem. Zelenavé tělo doplňují výrazné žluté plochy v křídlech a na ocase, které…

Odpoledne u Hrušek
Odpoledne u Hrušek

Vlha pestrá (Merops apiaster) patří k našim nejbarevnějším ptákům. Žluté hrdlo, černá páska přes oko a modrozelená spodina těla doplňují teplé odstíny hlavy…

Kvakoš noční
Kvakoš noční

Kvakoš noční (Nycticorax nycticorax) je menší, zavalitá volavka s krátkým krkem. Na fotografii dospělého ptáka vyniká tmavá hlava a hřbet, šedá křídla, světlá…

Ráno u krmítek
Ráno u krmítek

Pěnkava jíkavec (Fringilla montifringilla) je pěvec s oranžovou hrudí a rameny, tmavými křídly a světlým břichem. Zbarvení hlavy se mění podle pohlaví i…

Lovec u Kyjovky
Lovec u Kyjovky

Ledňáček říční (Alcedo atthis) má kompaktní tělo, modré partie na zádech a hlavě a oranžovou spodinu. Dlouhý zobák tvoří důležitý lovecký nástroj. Pták…

Toulky po podluží
Toulky po podluží

Sojka obecná (Garrulus glandarius) má silný zobák a růžovohnědé tělo doplněné nápadnou modrou kresbou křídel. Černý vous kontrastuje se světlou tváří. Tento lesní…