Foto příspěvky
Atlas

Ořešník kropenatý

oresnik

Velikost

Délka: 32-35 cm.
Rozpětí: 49-53 cm.
Hmotnost: 130-300 g.

Popis

Velikost jako hrdlička, velká hlava, silný, poměrně dlouhý zobák. Ocas je kratší, zaoblený, zespodu za letu viditelný bílý lem. Tělo je hnědé s výrazným bělavým skvrněním, na temeni tmavě hnědá čepička, spodní ocasní krovky bílé. Ocas a letky černohnědé. Za letu má nápadně široká křídla, bílé spodní krovky ocasní a bíle lemovaný ocas.
Mláďata jsou světlejší, bílé skvrnky mají menší a řídké.

Ekologie

V Evropě typický druh horských smrčin, v kulturních smrčinách se může šířit i do nižších poloh. Hnízdí jednotlivě, 1x ročně, hnízdní teritoria jsou značně velká. Hnízdo je téměř vždy na smrku, tvoří ho vrstva větví, na ní je vrstva lišejníků, následuje vrstva ztrouchnivělého dřeva a vystýlka je ze suché trávy a mechů. Od konce března do konce května snáší 3-5 vajec v jednodenních intervalech. Sedí pouze samice od snesení 1. nebo 2. vejce, mláďata se líhnou po 16-18 dnech. Krmí oba rodiče, hnízdo mlíďata opouštějí po 22-25 dnech, vzletná jsou o několik dní později. Pohlavně dospívají v prvém roce života, nejvyšší věk kroužkovaného ptáka ja 8 let.
Větší část potravy je rostlinná, hlavně semena jehličnanů, dále lískové ořechy, švestky a různá další semena. Živočišnou složku potravy tvoří hmyz, uloví i drobné savce, mláďata ptáků, žáby a měkkýše. Jako většina krkavcovitých ptáků si potravu ukládá do různých skrýší, které si velmi dobře pamatuje.

Rozšíření

V Evropě je rozšíření nesouvislé, soustřeďuje se hlavně na Alpy, Karpaty a Rodopy. Areál pokračuje severozápadní Evropou přes pás severských jehličnatých lesů až po Kamčatku a Japonsko, izolované populace žijí v asijských pohořích i jižněji. Většinou stálý nebo potulný druh, v některých letech podniká výrazné invaze až do jižní Evropy (v těchto případech se u nás objevuje i sibiřská ssp.). V posledních desetiletích jsou počty v Evropě stabilní, druh je považován za zabezpečený, na celém území hnízdí více než 400 tisíc párů.
V ČR je rozšířen především v jehličnatých lesích od 450 m. n. m. po horní hranici lesa. Počty hnízdících párů jsou stabilní, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 2500-5000 párů.
Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info https://www.nasiptaci.info https://www.nasiptaci.info https://www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info zvonek zelený www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info volavka bílá www.nasiptaci.info zvonek zelený www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info