naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Pohansko-čapí ráj

Poznávací znaky

Čáp bílý (Ciconia ciconia) je velký černobílý pták známý z otevřené krajiny i lidských sídel. Dlouhý krk, zobák a nohy odpovídají lovu při pomalé chůzi. Jeho rodinný život probíhá na velkých hnízdech, která bývají využívána a rozšiřována po řadu sezón.

Potrava

Živí se různými drobnými živočichy. Loví velký hmyz, žížaly, obojživelníky, malé savce i další dostupnou kořist. Při chůzi pozorně sleduje zem a zobákem rychle uchopí nalezenou potravu. Složení jídelníčku se mění podle prostředí a roční doby.

Potrava

Potravu hledá na loukách, pastvinách, polích a v mělkých mokřadech. Vyhovují mu plochy s nízkou vegetací, kde snadno zahlédne kořist. Vlhká místa jsou důležitá, ale čáp není odkázán pouze na rybníky a jejich bezprostřední okolí.

Hnízdění

Velké hnízdo z větví staví na stromech, střechách, komínech nebo připravených podložkách. Pár je může využívat opakovaně a postupně přistavovat. Na zahřívání vajec a krmení mláďat se podílejí oba rodiče. U hnízda se čápi dorozumívají nápadným klapáním zobáku.

Život během roku

Většina našich čápů na podzim odlétá do teplejších oblastí. Při dálkových cestách využívají stoupavé proudy vzduchu, které umožňují úsporné plachtění. Pro jejich život jsou podstatná bezpečná hnízdiště, pestrá zemědělská krajina a dostatek přirozené potravy. Hnízda je vhodné pozorovat z odstupu, aby rodiče mohli nerušeně pečovat o mláďata.

Mohlo by vás zajímat

Bělořit šedý
Bělořit šedý

V době hnízdění má sameček šedivé temeno, bílý proužek nad okem, černé boky, v severní Africe i černé hrdlo. Od podobného bělořita okrového…

Na hnoji
Na hnoji

Čejka chocholatá (Vanellus vanellus) je bahňák s dlouhou chocholkou, světlým břichem a tmavými zády se zelenavým leskem. Kontrastní kresba hlavy doplňuje její výrazný…

Kalous ušatý
Kalous ušatý

Tělo kalouse ušatého je středně velké a štíhlé s dlouhými, silnými křídly. Samec i samice vypadají stejně. Jeho hlava je okrouhlá, se žlutavým…

Odpoledne ze stehlíkama
Odpoledne ze stehlíkama

Stehlík obecný (Carduelis carduelis) je drobný pěvec s červenou maskou, černobílou hlavou a žlutým pruhem v křídle. Úvodní fotografie zachycuje jeho pestré zbarvení…

Zajímavá pozorování 4
Zajímavá pozorování 4

Bramborníček černohlavý (Saxicola rubicola) je malý pěvec, jehož samec má tmavou hlavu, bílé skvrny po stranách krku a rezavou hruď. Samice je méně…