Bělořit šedý

Bělořit šedý – junior

V době hnízdění má sameček šedivé temeno, bílý proužek nad okem, černé boky, v severní Africe i černé hrdlo. Od podobného bělořita okrového se bělořit šedý rozezná podle mnohem širší pásky na ocase. Samička je nenápadná, má ale také svítivě bílý kostřec.

Prostředí

Bělořit šedý obývá suché, na stromy chudé kraje s hromadami kamení a suchými zídkami, také v dunách a ve vřesovištích. Ve střední a severní Evropě jediný bělořit, který se dokonce rozšířil přes Grónsko do Severní Ameriky. Grónská rasa táhne na podzim přes celou Evropu do Afriky.

Rozmnožování

Hnízdí 1x ročně ve skulinách mezi kameny nebo pod nimi, v zemi či nízko nad ní, v hromadách dřeva nebo v kamenných zdech. V květnu a červnu sedí tito ptáci z čeledi drozdovitých na 4 až 6 modrých, často červeně skvrnitých vejcích 13 až 14 dní. Mláďata působí ve svém prachovém peří „plesnivě”. Když vyletí z hnízda, podobají se samičce, jsou však výrazně skvrnitá. První mladí ptáci vyletují z hnízda pravidelně počátkem června. Na vejcích sedí jen samička, jak je to běžné, když jsou samci a samice velmi různě zbarvení. Zpěv napodobuje různé ptačí hlasy a bělořit šedý má i vlastní vrozené cvrčivé a vrzavé pasáže.

Potrava

Bělořit šedý požírá hmyz, pavouky a malé plže, které loví na zemi.