Poznávací znaky
Kaštanové temeno a černá skvrna na bílé tváři patří k typickým znakům vrabce polního (Passer montanus). Tento malý pěvec má pevný kuželovitý zobák a hnědě kreslená záda. Často se pohybuje ve skupinách, jejichž členové se vzájemně dorozumívají krátkým čilým štěbetáním.
Potrava
Dospělí sbírají hlavně semena trav, bylin a obilnin, ale přijímají také hmyz. Při krmení mláďat má živočišná potrava významné místo. Zdrojem potravy bývají neposečené okraje, úhory a zahrady. V zimě vrabci navštěvují krmítka, kde využívají vhodná semena.
Prostředí a rozšíření
Vyhledává zemědělskou krajinu, zahrady, sady, remízky a okraje sídel. Potřebuje místa s nabídkou potravy, úkryty a možnostmi hnízdění. Často se pohybuje společně s dalšími vrabci. Hejna mohou být slyšet podle opakovaného štěbetání, kterým si ptáci udržují vzájemný kontakt.
Hnízdění
Hnízda umisťují do stromových dutin, štěrbin budov a budek. Uvnitř vytvářejí objemnou stavbu z trav, stébel a peří. Vejce zahřívají oba rodiče, kteří také nosí mláďatům potravu. Během příznivého roku může pár vyvést více snůšek.
Život během roku
Mimo období rozmnožování se vrabci polní sdružují do hejn a společně hledají potravu. Jejich život podporuje pestrá krajina s keři, dutými stromy a semeny divokých rostlin. Budky mohou doplnit nedostatek přirozených dutin. Čisté krmítko s čerstvým krmivem pomáhá v zimě, nemůže však nahradit vhodné prostředí během celého roku.
Poznejte ptáky blíže: Vrabec polní v atlasu · Hlasy ptáků – přehled nahrávek




























