naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

U Kyjovky

Poznávací znaky

Šedá hlava, hnědá záda a skvrnitá spodina jsou dobře známými znaky drozda kvíčaly (Turdus pilaris). Má žlutavý zobák a poměrně dlouhý tmavý ocas. Při hledání potravy často sestupuje na zem, zatímco stromy a keře poskytují odpočinek i bezpečná hnízdní místa.

Prostředí a rozšíření

Obývá řídké lesy, stromořadí, parky a krajinu s rozptýlenými dřevinami. Potravu vyhledává také na loukách, polích a v zahradách. Během roku se její prostředí mění podle sezónní nabídky. Stromy a keře poskytují hnízdní možnosti, odpočinek a zdroje plodů.

Potrava

V teplejší části roku sbírá hlavně žížaly, hmyz a další bezobratlé. Potravu získává na zemi, kde popobíhá a pozorně sleduje povrch. Na podzim a v zimě přijímá plody, například jeřabiny a jiné bobule. Bohaté zdroje mohou přilákat větší skupiny ptáků.

Hnízdění

Hnízdo staví na stromě jako pevnou misku z rostlinných materiálů zpevněnou hlínou. Kvíčaly někdy hnízdí blízko sebe a společně reagují na nebezpečí. Rodiče krmí mláďata živočišnou potravou. Bezpečné dřeviny a dostupní bezobratlí v okolí jsou pro úspěšný odchov důležití.

Život během roku

Část ptáků u nás hnízdí, v zimě se objevují také návštěvníci ze severnějších oblastí. Hejna podnikají přesuny za potravou a ozývají se drsným kontaktním voláním. Zachování ovocných stromů, plodonosných keřů a pestrých luk jim prospívá. Pozorování z odstupu umožňuje sledovat společné hledání potravy i vzájemnou komunikaci.

Mohlo by vás zajímat

Fotografování ptáků
Fotografování ptáků

Fotografování ptáků je fascinující a stále populárnější žánr fotografie, který kombinuje lásku k přírodě, technické dovednosti a především obrovskou dávku trpělivosti. Česká republika,…

V Hastrmanech stále rušno
V Hastrmanech stále rušno

Vlha pestrá (Merops apiaster) je tažný pták s výrazně barevným tělem. Modrozelenou spodinu doplňuje rezavý hřbet a žluté hrdlo oddělené tmavou kresbou. Na…

Dlouhoocásky
Dlouhoocásky

Mlynařík dlouhoocasý (Aegithalos caudatus) je jeden z našich nejdrobnějších pěvců. Na úvodní fotografii zaujme ocas, který je delší než tělo, malý zobák a…

Sýkora parukářka
Sýkora parukářka

Sýkora parukářka, vědeckým jménem Parus cristatus (někdy řazena do rodu Lophophanes jako Lophophanes cristatus), je malý, ale velmi charakteristický pěvec z čeledi sýkorovitých…

Včelojed v lužním lese
Včelojed v lužním lese

Slunečné letní ráno, příjemných 19 °C, téměř bezvětří a probouzející se lužní les. Právě takové podmínky patří mezi nejkrásnější okamžiky, které může milovník…

Racek chechtavý, svítání
Racek chechtavý, svítání

Racek chechtavý (Chroicocephalus ridibundus) je menší společenský racek se světlým tělem a šedými křídly. Dospělí mají v hnízdním šatu tmavohnědou hlavu, červenavý zobák…

Králováci
Králováci

Orel královský (Aquila heliaca) vyniká mohutnou postavou a širokými křídly. Dospělí mají tmavé opeření, nápadně světlejší hlavu a šíji a bílé ramenní skvrny.…

Husice rezavá
Husice rezavá

U obou pohlaví je základní zbarvení rezavě hnědé, konce křídel a ocas jsou černé. Samec se odlišuje černou páskou na krku a poněkud…