Poznávací znaky
Vlha pestrá (Merops apiaster) je pestře zbarvený pták s dlouhým, zahnutým zobákem. Úvodní fotografie ukazuje rezavohnědé odstíny hlavy a zad, žluté hrdlo, tmavou masku přes oko a tyrkysové části opeření. Dlouhá křídla prozrazují lovce létajícího hmyzu.
Prostředí a rozšíření
Vyhledává teplou otevřenou krajinu, kde se střídají louky, pole, rozptýlené stromy a odkryté písčité stěny. Na jižní Moravě ji lze pozorovat během teplé části roku. Často posedává na větvích nebo drátech a její kontaktní volání může upozornit na hejno ještě před jeho spatřením.
Potrava
Potravu tvoří létající hmyz, například včely, vosy, vážky a další druhy. Kořist chytá za letu a následně ji zpracovává na posedu. U žihadlového hmyzu se zbavuje nebezpečných částí třením a údery o podklad. Při lovu předvádí rychlé obraty i klouzavý let.
Hnízdění
Hnízdí v norách vyhrabaných do písčitých nebo hlinitých stěn. Dlouhá chodba končí komůrkou, v níž leží vejce a později mláďata. Na vyhrabávání i péči o potomstvo se podílejí oba rodiče. Páry často vytvářejí menší kolonie.
Život během roku
Vlha je tažná a zimu tráví v Africe. Pro úspěšné hnízdění potřebuje vhodné stěny, dostatek hmyzu a klid. Zachování přírodních břehů i vhodných částí pískoven jí pomáhá. U hnízdních nor je nutné pozorovat z odstupu, aby rodiče mohli bezpečně a pravidelně přinášet potravu svým mláďatům.
Poznejte ptáky blíže: Hlasy ptáků – přehled nahrávek











































