naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Dudek chocholatý – pro mě modrý mauricius

Dudek chocholatý – pro mě modrý – www.nasiptaci.info

Poznávací znaky

Dudek chocholatý (Upupa epops) je nezaměnitelný díky rezavému opeření, pruhovaným křídlům a vějířovité chocholce. Na úvodní fotografii je patrný také dlouhý zobák zahnutý dolů. Ten není ozdobou, ale nástrojem k získávání potravy z půdy a štěrbin.

Prostředí a rozšíření

Dudek vyhledává teplá stanoviště s nízkou vegetací. Vhodné jsou pastviny, sady, řídké porosty i otevřené okraje lesů. Potřebuje kombinaci míst, kde může chodit po zemi a lovit, a dutin, v nichž bezpečně odchová potomstvo. Souvislé husté porosty mu vyhovují méně.

Potrava

Jeho jídelníček tvoří hmyz, larvy a další drobní bezobratlí. Při sběru potravy zabodává zobák do země a vyhledává ukrytou kořist. Někdy ji před spolknutím upraví. Krátký porost mu usnadňuje pohyb i přístup k půdě, zatímco bohatá nabídka hmyzu podporuje hnízdní úspěch.

Hnízdění

Hnízdo umisťuje do stromových dutin, vhodných stavebních otvorů nebo budek. Samice zahřívá snůšku, samec jí přináší potravu. Později oba rodiče zásobují mláďata. Zvláštní pach v dutině souvisí mimo jiné s obrannými výměšky, které pomáhají chránit hnízdící ptáky.

Život během roku

Většina dudků odlétá na zimu do Afriky. Na jaře se vracejí a samci oznamují přítomnost opakovaným dutým hlasem. Pro jejich zachování jsou důležité staré stromy, bezpečné dutiny a šetrně využívaná krajina. Při fotografování je nejlepší vyčkat na přirozený pohyb ptáka a nepřibližovat se k obsazenému hnízdišti.

Mohlo by vás zajímat

Skrytý život v polích a mokřadech
Skrytý život v polích a mokřadech

Moták lužní (Circus pygargus) je elegantní dravec otevřené krajiny, jehož štíhlá silueta a charakteristický houpavý let patří k ozdobám evropské a asijské avifauny.…

Za rozbřesku
Za rozbřesku

Sýkora modřinka (Cyanistes caeruleus) je malý pěvec s modrou čepičkou, modrými křídly a žlutou spodinou těla. Světlé tváře protíná tmavá páska přes oko.…

Kachna family
Kachna family

Poznejte ptáky blíže: Atlas ptáků · Hlasy ptáků – přehled nahrávek

Vlha pestrá
Vlha pestrá

Vlha pestrá (Merops apiaster) je pestře zbarvený pták s dlouhým, zahnutým zobákem. Úvodní fotografie ukazuje rezavohnědé odstíny hlavy a zad, žluté hrdlo, tmavou…

šutrák MNV
šutrák MNV

Konopka obecná (Linaria cannabina) je drobný pěvec otevřené krajiny. Samec má šedavou hlavu, rezavohnědá záda a v hnízdním období červenavé čelo i hruď.…

Za dravcama na lovu
Za dravcama na lovu

Poznejte ptáky blíže: Atlas ptáků · Hlasy ptáků – přehled nahrávek

Návrat krále rybářů do českých vod
Návrat krále rybářů do českých vod

Orlovec říční, majestátní dravec specializovaný na lov ryb, je fascinujícím druhem, jehož osud v České republice je příběhem o vymizení a pozvolném, ale…

Luňák na lovu
Luňák na lovu

Luňák červený (Milvus milvus) je štíhlý dravec s dlouhými křídly a nápadně vykrojeným ocasem. Rezavé tělo, světlá hlava a bělavá pole pod křídly…