naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Šoulačka vinohradama

 

Poznávací znaky

Sýkora koňadra (Parus major) je známý pěvec se žlutou spodinou těla, zelenavými zády a černou hlavou s bílými tvářemi. Středem břicha vede tmavý pruh. Má krátký silný zobák a obratné nohy, které umožňují pevné uchopení větviček.

Prostředí a rozšíření

Obývá lesy, parky, sady a zahrady. Vyhovuje jí prostředí s různými stromy, keři a dostupnými dutinami. Dokáže dobře využívat také lidská sídla, pokud zde najde potravu, bezpečné úkryty a vhodná místa pro rozmnožování.

Hnízdění

Na jaře a v létě loví především hmyz, housenky a další drobné bezobratlé. Potravu hledá mezi listy, na větvích i v kůře. V chladném období využívá semena a další energeticky vydatnou potravu. U krmítek bývá častým návštěvníkem, ale přirozené zdroje mají stále velký význam.

Hnízdění

Hnízdí v dutinách stromů a ochotně obsazuje vhodné budky. Hnízdo vystýlá mechem, chlupy a jemným materiálem. Samice zahřívá vejce, zatímco samec pomáhá přinášet potravu. Mláďata krmí oba rodiče a během jejich růstu musí získávat velké množství drobné kořisti.

Život během roku

Většina našich koňader se zdržuje v širším okolí hnízdiště, některé však podnikají přesuny. Mimo rozmnožování se připojují k hejnům dalších pěvců. Pestré zahrady a lesy se starými stromy jim poskytují potřebné podmínky. Při pozorování budky je vhodné stát stranou od příletové cesty, aby rodiče mohli nerušeně krmit potomstvo.

Mohlo by vás zajímat

U Kyjovky MNV
U Kyjovky MNV

Mlynařík dlouhoocasý (Aegithalos caudatus) je velmi drobný pěvec s kulatým tělem a nápadně prodlouženým ocasem. Bílé, černé a narůžovělé opeření vytváří jemnou kresbu.…

Zajímavosti a Tajemství Naší Avifauny
Zajímavosti a Tajemství Naší Avifauny

Svět ptáků, naší avifauny, je nekonečným zdrojem úžasu, krásy a fascinujících tajemství. Tito opeření obyvatelé naší planety, od nejmenšího králíčka obecného po majestátního…

Dlouhoocásky
Dlouhoocásky

Mlynařík dlouhoocasý (Aegithalos caudatus) je jeden z našich nejdrobnějších pěvců. Na úvodní fotografii zaujme ocas, který je delší než tělo, malý zobák a…

Vlha pestrá – Okouzlující posel léta
Vlha pestrá – Okouzlující posel léta

Vlha pestrá (Merops apiaster Linnaeus, 1758) je bezesporu jedním z nejbarevnějších a nejatraktivnějších ptačích druhů Evropy. Její exotický vzhled, elegantní let a charakteristické…

Kvakoš noční
Kvakoš noční

Kvakoš noční (Nycticorax nycticorax) je menší, zavalitá volavka s krátkým krkem. Na fotografii dospělého ptáka vyniká tmavá hlava a hřbet, šedá křídla, světlá…

Pěkná podívaná
Pěkná podívaná

Ledňáček říční (Alcedo atthis) má drobné tělo, výrazný dlouhý zobák a zářivě modré opeření na hřbetě. Oranžová spodina kontrastuje se světlým hrdlem. Jeho…

Luňák červený
Luňák červený

Luňák červený (Milvus milvus) je jedním z nejelegantnějších a nejcharakterističtějších dravců evropské avifauny. Jeho štíhlá silueta s dlouhými křídly a typickým hluboce vykrojeným…

Za čápama na Pohansku
Za čápama na Pohansku

Čáp bílý (Ciconia ciconia) je velký pták s bílým tělem, černými letkami a dlouhým krkem. Dospělí mají červený zobák i nohy. Při letu…