naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Pohansko-čapí ráj

Poznávací znaky

Čáp bílý (Ciconia ciconia) je velký černobílý pták známý z otevřené krajiny i lidských sídel. Dlouhý krk, zobák a nohy odpovídají lovu při pomalé chůzi. Jeho rodinný život probíhá na velkých hnízdech, která bývají využívána a rozšiřována po řadu sezón.

Potrava

Živí se různými drobnými živočichy. Loví velký hmyz, žížaly, obojživelníky, malé savce i další dostupnou kořist. Při chůzi pozorně sleduje zem a zobákem rychle uchopí nalezenou potravu. Složení jídelníčku se mění podle prostředí a roční doby.

Potrava

Potravu hledá na loukách, pastvinách, polích a v mělkých mokřadech. Vyhovují mu plochy s nízkou vegetací, kde snadno zahlédne kořist. Vlhká místa jsou důležitá, ale čáp není odkázán pouze na rybníky a jejich bezprostřední okolí.

Hnízdění

Velké hnízdo z větví staví na stromech, střechách, komínech nebo připravených podložkách. Pár je může využívat opakovaně a postupně přistavovat. Na zahřívání vajec a krmení mláďat se podílejí oba rodiče. U hnízda se čápi dorozumívají nápadným klapáním zobáku.

Život během roku

Většina našich čápů na podzim odlétá do teplejších oblastí. Při dálkových cestách využívají stoupavé proudy vzduchu, které umožňují úsporné plachtění. Pro jejich život jsou podstatná bezpečná hnízdiště, pestrá zemědělská krajina a dostatek přirozené potravy. Hnízda je vhodné pozorovat z odstupu, aby rodiče mohli nerušeně pečovat o mláďata.

Mohlo by vás zajímat

Průvodce objektivy na fotografování ptáků
Průvodce objektivy na fotografování ptáků

Fotografování ptáků je jedním z nejvděčnějších, ale také nejnáročnějších fotografických žánrů. Vyžaduje trpělivost, znalost přírody, rychlé reflexy a především – správné vybavení. Klíčovou…

Lejsek malý
Lejsek malý

Lejsek malý (vědeckým jménem Ficedula albicollis) je malý pěvec z čeledi lejskovitých (Muscicapidae). Patří mezi typické obyvatele starších listnatých a smíšených lesů Evropy…

Krásné sobotní ráno
Krásné sobotní ráno

Červenka obecná (Erithacus rubecula) má oranžovou tvář a hruď, hnědavá záda a světlou spodinu. Velké tmavé oči jí pomáhají orientovat se také ve…

Obora soutok
Obora soutok

Dlouhý ocas a drobné kulaté tělo patří k nejvýraznějším znakům mlynaříka dlouhoocasého (Aegithalos caudatus). Bílé, černé a narůžovělé opeření se může mezi jednotlivými…

Konečně zase chvilka venku
Konečně zase chvilka venku

Koroptev polní (Perdix perdix) je zavalitý pták zemědělské krajiny s šedohnědým tělem a rezavými partiemi na obličeji. Jemná kresba opeření pomáhá splývat s…

Krmítko u koňa
Krmítko u koňa

Dlask tlustozobý (Coccothraustes coccothraustes) zaujme velkou hlavou a mohutným zobákem. Hnědavé tělo doplňuje tmavá maska, světlý límec a kontrastní kresba křídel. Jeho zobák…

Třasořitky
Třasořitky

Konipas luční (Motacilla flava) je štíhlý pěvec s dlouhým ocasem a žlutou spodinou těla. Zbarvení hlavy se liší mezi pohlavími a jednotlivými formami,…

Hlohovecký a Nesyt
Hlohovecký a Nesyt

Poznejte ptáky blíže: Čírka obecná v atlasu · Husice liščí v atlasu · Lyska černá v atlasu · Hlasy ptáků – přehled nahrávek