naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Na lovu

Poznávací znaky

Moták pochop (Circus aeruginosus) je dravec s dlouhými křídly a ocasem. Samec kombinuje hnědé, šedé a černé partie, samice bývá převážně hnědá se světlou hlavou a rameny. Vzhled mladých je tmavší. Při plachtění často drží křídla mírně zdvižená.

Hnízdění

Hnízdo staví obvykle v husté rákosině nebo podobném porostu. Samice zahřívá vejce a pečuje o malé potomky, samec nosí kořist. Později se na hledání potravy podílí také samice. Hnízdní úspěch závisí na nabídce potravy a klidu v okolí hnízda.

Prostředí a rozšíření

Žije v mokřadní krajině s rákosinami, rybníky a přilehlými loukami či poli. Rákosové porosty poskytují hnízdní kryt, otevřené plochy prostor pro lov. Potravu vyhledává také mimo bezprostřední okolí vody. Při nízkém letu nad vegetací průběžně sleduje terén pod sebou.

Potrava

Loví drobné savce, ptáky a další obratlovce, příležitostně také větší hmyz. Jídelníček se mění podle dostupnosti kořisti. Pomalu prolétá nad porosty a na zaznamenaný pohyb reaguje rychlým sestupem. Silné pařáty slouží k uchopení potravy, zahnutý zobák k jejímu zpracování.

Život během roku

Mnozí ptáci na zimu odlétají do teplejších oblastí, jiné populace mohou zůstávat v příznivých podmínkách. Zachování mokřadů a dostatečně rozsáhlých rákosin je pro druh důležité. Při pozorování je vhodné sledovat lovící ptáky z dálky a nevstupovat do porostů, které mohou ukrývat jejich hnízda a mláďata.

Mohlo by vás zajímat

Odchovanec dvorku
Odchovanec dvorku

Drozd zpěvný (Turdus philomelos) je hnědavý pěvec se světlou spodinou těla posetou tmavými skvrnami. Má poměrně štíhlý zobák a výrazné oko. Na rozdíl…

Raroh lovecký
Raroh lovecký

V české ornitologii a sokolnictví může být termín "raroh" zdrojem jisté nejednoznačnosti. Ačkoliv se uživatelský dotaz ptá na "raroha loveckého", je klíčové hned…

Orel v Hastrmanech
Orel v Hastrmanech

Dneska odpoledne jsem po dlouhé době vyfotil orla mořského v Hruškách v Hastrmanech. Seděl na mršině zajíce a…

U rybníka
U rybníka

Krahujec obecný (Accipiter nisus) je dravec přizpůsobený rychlému lovu mezi stromy. Krátká zaoblená křídla a dlouhý ocas umožňují obratné manévrování. Dospělí mají na…

Téměř jarní den
Téměř jarní den

Brhlík lesní (Sitta europaea) je pěvec se šedavě modrým hřbetem, rezavou spodinou a tmavou páskou přes oko. Má krátký ocas a dlouhý špičatý…