Konipásci

Reklamy
www.nasiptaci.info

Konipas luční (Motacilla flava) je drobný pěvec otevřené krajiny. Fotografie zachycuje ptáka se žlutou spodinou těla, zelenavými zády, šedavou hlavou a dlouhým ocasem. Zbarvení hlavy se mezi populacemi liší, proto zde popisujeme druh jako celek bez určování poddruhu.

Vyhledává louky, pastviny, vlhčí polní okraje a další otevřené plochy s dostatkem hmyzu. Se pohybuje po zemi mezi nízkými rostlinami. Při chůzi nebo zastavení pravidelně pohupuje ocasem, což je charakteristický znak konipasů. K odpočinku využívá stonky, kameny a vyvýšené posedy.

Potravu tvoří hmyz a drobní bezobratlí. Kořist sbírá z povrchu půdy i vegetace, někdy za ní podniká krátké výpady. Může se zdržovat v blízkosti pasoucích se zvířat, jejichž pohyb vyplašuje hmyz. Změny vlhkosti a obhospodařování louky ovlivňují dostupnost potravy.

Hnízdo ukrývá na zemi v hustším porostu nebo malé prohlubni. Používá suché rostlinné části a jemnou výstelku. Rodiče přinášejí mláďatům živočišnou potravu. Nízké umístění hnízda znamená citlivost vůči sečení, pojezdu techniky a rušení v porostu.

Konipas luční je tažný a zimu tráví v Africe. Na jaře se vrací na hnízdiště, po vyhnízdění se může sdružovat do skupin. Prospívá mu pestrá zemědělská krajina s mokřejšími místy a travnatými pásy. Při pozorování stačí klidně vyčkat na okraji vhodné plochy a sledovat pohyb ptáků po zemi.

Reklamy

Mohlo by vás zajímat

Pozorování jespáka bojovného
Pozorování jespáka bojovného

Pozorování jespáka bojovného na Mutěnských rybnících Ranní pozorování bahňáka na významné jihomoravské lokalitě Jespák…

Sokol stěhovavý
Sokol stěhovavý

sokol stěhovavý Velikost Délka: 38-50 cm.Rozpětí: 90-110 cm.Hmotnost: M 500-630 g, F 900-1100 g. Vejce.Výška x…

Kulíšek nejmenší
Kulíšek nejmenší

kulíšek nejmenší Kulíšek na sebe nejčastěji upozorní opakovaným melodickým pískáním. Jeho pozorování může v mnohých…

Fotografování ptáků
Fotografování ptáků

Průvodce technikou, vybavením a etikou Úvod Fotografování ptáků je fascinující a stále populárnější žánr fotografie…

Orel královský
Orel královský

Orel královský (Aquila heliaca) je spolu s orlem skalním jedním ze dvou nejvzácněj-ších orlů hnízdících v ČR. Pro…

Kalous pustovka
Kalous pustovka

kalous pustovka Kalous pustovka je sova velká jako kalous ušatý, má však delší křídla, v rozpětí asi jeden…

Čáp černý
Čáp černý

čáp černý Téměř metr dlouhý pták řádu brodiví. Rozpětí křídel 170 až 190 cm. Svrchní část těla, hlava…

Ibis Hnědý
Ibis Hnědý

🌿 Ekologie a Výskyt Ibisa Hnědého (Plegadis falcinellus) v České Republice 1. Systematické Zařazení a Morfologie 🔬 Ibis…

Reklamy