naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Chvilka venku

Poznávací znaky

Sýkora modřinka (Cyanistes caeruleus) je malý pěvec s modrou čepičkou, modrými křídly a žlutou spodinou těla. Světlé tváře protíná tmavá páska přes oko. Je čilá a pohyblivá a při hledání potravy dokáže viset na tenkých větvičkách i v neobvyklých polohách.

Prostředí a rozšíření

Obývá listnaté a smíšené lesy, parky, sady i zahrady. Vyhovují jí porosty s množstvím větví, listů a drobných živočichů. Starší stromy poskytují také dutiny vhodné k hnízdění. Poblíž člověka se objevuje pravidelně, pokud prostředí nabízí potravu a bezpečné úkryty.

Potrava

Během jara a léta sbírá hmyz, housenky, pavouky a další bezobratlé. Mláďata dostávají velké množství živočišné potravy. V zimě přijímá také semena a navštěvuje krmítka. Potravu hledá v korunách stromů, ale využívá i keře a další dostupná místa.

Hnízdění

Hnízdo staví v dutině nebo budce a vystýlá je mechem, chlupy a jinými měkkými materiály. Samice zahřívá početnou snůšku. Po vylíhnutí se na krmení podílejí oba rodiče, kteří přinášejí potravu opakovaně během dne. Mláďata po vyvedení ještě doprovázejí rodinu.

Život během roku

Mimo hnízdní období se modřinky připojují ke smíšeným hejnům lesních pěvců. Pestré zahrady s přirozenou vegetací jim poskytují potravu po většinu roku. Budky mohou doplnit chybějící dutiny. Při zimním přikrmování je důležité udržovat krmítka čistá a nabízet čerstvá, nesolená semena vhodná pro drobné ptáky.

Mohlo by vás zajímat

U krmítek
U krmítek

Sýkora koňadra (Parus major) je čilý pěvec se zelenavými zády a žlutým břichem protínaným tmavým pruhem. Bílé tváře výrazně kontrastují s černou hlavou.…

Kalousek
Kalousek

Kalous ušatý (Asio otus) je štíhlá sova s oranžovýma očima a dlouhými péřovými růžky. Na fotografii jej poznáme také podle výrazného obličejového závoje…

Šrumec u krmítek
Šrumec u krmítek

Červenka obecná (Erithacus rubecula) je malý pěvec s oranžovou tváří a hrudí, olivově hnědými zády a světlým břichem. Velké tmavé oko zvýrazňuje její…

Pěkná procházka
Pěkná procházka

Pěnice hnědokřídlá (Curruca communis) je drobný pěvec s bílým hrdlem a rezavě lemovanými křídelními pery. Samec mívá šedou hlavu, samice působí hnědavěji. Má…

Stále se zasýpá
Stále se zasýpá

Čížek lesní (Spinus spinus) je malý semenožravý pěvec se žlutozeleným opeřením a výraznými tmavými čárkami. Na křídlech vynikají žluté pásky. Samice mají tlumenější…

Jarní den
Jarní den

Sojka obecná (Garrulus glandarius) je krkavcovitý pták s převážně růžovohnědým tělem, tmavým vousem a nápadně modročernou kresbou na křídlech. Při letu se ukazuje…

Kalous ušatý- Bořina Hrušky
Kalous ušatý- Bořina Hrušky

Datum pozorování: 8. října 2026Čas: 13:30Lokalita: Bořina, HruškyAktivita: pozorování a fotografováníDruh: kalous ušatý (Asio otus)