naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Pěkná procházka

Poznávací znaky

Pěnice hnědokřídlá (Curruca communis) je drobný pěvec s bílým hrdlem a rezavě lemovanými křídelními pery. Samec mívá šedou hlavu, samice působí hnědavěji. Má jemný špičatý zobák a poměrně dlouhý ocas, jehož krajní pera jsou světlá.

Potrava

Živí se především hmyzem a dalšími drobnými bezobratlými. Kořist sbírá na listech a mezi větvemi, někdy ji zachytí během krátkého letu. Před podzimním odletem využívá také bobule, které pomáhají doplnit energetické zásoby potřebné pro dálkovou cestu.

Prostředí a rozšíření

Obývá křoviny, meze, zarůstající louky a okraje polí. Vyhovuje jí otevřená krajina s nízkými hustými porosty, které se střídají s přístupnými plochami. Ostružiny, kopřivy a další vysoké byliny poskytují úkryt i vhodná místa pro hledání potravy.

Hnízdění

Hnízdo z trávy a jemných rostlinných vláken ukrývá nízko v porostu. Na zahřívání vajec i krmení mláďat se podílejí oba rodiče. Samec zpívá z vrcholu keře nebo během krátkého vystoupavého letu. Jeho hlas upozorňuje na obsazené území a pomáhá při vytváření páru.

Život během roku

Na zimu odlétá do Afriky a na jaře se vrací na evropská hnízdiště. Její život proto závisí na podmínkách během rozmnožování, tahu i zimování. Zachování křovin a neposečených okrajů polí nabízí bezpečí a potravu. Při pozorování je vhodné zůstat mimo hustý porost, kde může být ukryté hnízdo.

Mohlo by vás zajímat

Na kaluži
Na kaluži

Konipas horský (Motacilla cinerea) má šedý hřbet, žluté partie spodiny a dlouhý ocas. Jeho jemný zobák slouží ke sběru bezobratlých. Zbarvení hrdla závisí…

Konipasové
Konipasové

Ptáci rodu Motacilla, česky známí jako konipasi, představují fascinující skupinu štíhlých, elegantních pěvců typických svým neustálým pohupováním dlouhým ocasem. Jsou neodmyslitelnou součástí české…

Kachna family
Kachna family

Poznejte ptáky blíže: Atlas ptáků · Hlasy ptáků – přehled nahrávek

U obrázku
U obrázku

Krahujec obecný (Accipiter nisus) je štíhlý dravec s krátkými zaoblenými křídly a dlouhým ocasem. Mladí ptáci mají hnědavé opeření, dospělí bývají výrazněji zbarvení.…

Malá procházka
Malá procházka

Kalous pustovka (Asio flammeus) je sova otevřené krajiny s kulatým obličejovým závojem, žlutýma očima a tmavou kresbou kolem očí. Hnědavé opeření s podélnými…

Kulíšek nejmenší
Kulíšek nejmenší

Kulíšek na sebe nejčastěji upozorní opakovaným melodickým pískáním. Jeho pozorování může v mnohých vzbuzovat jisté rozpaky. Málokdo by totiž přisuzoval slyšený hlas sově.…

Jeřábek lesní
Jeřábek lesní

Náš nejmenší a nejněžnější lesní kur, velký asi jako koroptev. Když vyletí, poznáme jej lehko podle černého pruhu na ocase. Sameček má černé…