naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Elegán v bílém

Poznávací znaky

Volavka bílá (Ardea alba) je vysoký vodní pták s dlouhým krkem, nohama a čistě bílým opeřením. Mimo dobu rozmnožování mívá žlutý zobák. Při klidném postoji může krk skládat do oblouku, za letu jej zatahuje a nohy ponechává natažené dozadu. Kořist obvykle polyká.

Prostředí a rozšíření

Obývá mokřady, rybníky, jezera a říční nivy. Potravu hledá v mělké vodě, ale také na vlhkých loukách či polích. Vhodná místa musí poskytovat kořist i možnost nerušeného odpočinku. Během roku se může objevovat jednotlivě i ve skupinách.

Potrava

Loví ryby, obojživelníky a jiné vodní živočichy. Na souši může získávat drobné savce nebo větší hmyz. Často nehybně vyčkává či pomalu kráčí. Jakmile zahlédne vhodnou kořist, prudce natáhne krk a uchopí ji zobákem, který funguje jako přesný lovecký nástroj.

Hnízdění

Hnízdí v koloniích v pobřežních porostech, rákosinách nebo na stromech. Staví hnízdo z rostlinného materiálu a větví. Rodiče se podílejí na zahřívání vajec i krmení mláďat. Klid v okolí kolonie je důležitý, protože vyrušování narušuje péči o potomstvo.

Život během roku

Některé populace jsou tažné, jiné zůstávají v příznivých podmínkách déle. V zimě mohou ptáci využívat nezamrzlé vody a potravu na souši. Ochrana mokřadů a pestrých břehových porostů prospívá celému společenstvu vodních ptáků. Z odstupu lze dobře sledovat její trpělivý lov i elegantní pohyb krajinou.

Mohlo by vás zajímat

Včelojed v lužním lese
Včelojed v lužním lese

Slunečné letní ráno, příjemných 19 °C, téměř bezvětří a probouzející se lužní les. Právě takové podmínky patří mezi nejkrásnější okamžiky, které může milovník…

Hýl obecný
Hýl obecný

Hýl obecný (Pyrrhula pyrrhula), nepřehlédnutelný a svým zbarvením okouzlující pták, patří mezi stálice naší avifauny. Jeho přítomnost v zahradách, parcích i lesích přináší…

Čáp černý
Čáp černý

Téměř metr dlouhý pták řádu brodiví. Rozpětí křídel 170 až 190 cm. Svrchní část těla, hlava krk i hruď černá s kovovým leskem…

Žluna šedá
Žluna šedá

Samec má čelo a přední polovinu temene červené, před okem černou skvrnu a úzký černý vous, zbytek hlavy a krk šedý. Ocas zelený,…

Zajímavá pozorování 3
Zajímavá pozorování 3

Žluva hajní (Oriolus oriolus) je pěvec s výrazným zbarvením dospělého samce: žluté tělo doplňují černá křídla a ocas. Zobák je načervenalý a přes…

Párek koroptviček
Párek koroptviček

Koroptev polní (Perdix perdix) je zavalitý pták zemědělské krajiny. Na úvodní fotografii jsou patrné rezavé obličejové části, šedavá hruď a hnědavé boky s…

U obrázku
U obrázku

Krahujec obecný (Accipiter nisus) je štíhlý dravec s krátkými zaoblenými křídly a dlouhým ocasem. Mladí ptáci mají hnědavé opeření, dospělí bývají výrazněji zbarvení.…

Šutrák MNV
Šutrák MNV

Sojka obecná (Garrulus glandarius) je krkavcovitý pták s převážně růžovohnědým tělem, tmavým vousem a nápadně modročernou kresbou na křídlech. Při letu se ukazuje…