naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Atlas ptáků

Mandelík hajní

Základní údaje

ÚdajHodnota
ŘádSrostloprstí (Coraciiformes)
ČeleďMandelíkovití (Coraciidae)
Latinský názevCoracias garrulus
Anglický názevRoller
Délka těla29–32 cm
Rozpětí křídel52–58 cm
Typické prostředí v ČRTeplá otevřená krajina s pastvinami, starými stromy a dutinami
Hlavní potravaVelký hmyz, příležitostně další drobní živočichové
Výskyt v ČRVzácný návštěvník; pravidelná hnízdní populace v ČR zanikla
Tah a zimováníDálkový migrant; zimuje v subsaharské Africe
Ochrana v ČRZvláště chráněný druh – kriticky ohrožený; červený seznam ČR 2017: RE
Globální hodnoceníIUCN: málo dotčený (LC); nejde o právní kategorii ochrany
 

Mandelík hajní (Coracias garrulus)

Úvod

Mandelík hajní (Coracias garrulus) je bezpochyby jedním z nejkrásněji zbarvených ptáků Evropy. Tento robustní pták velikosti hrdličky nebo kavky, příbuzný vlhám a ledňáčkům, upoutá pozornost svou kombinací zářivě modré a rezavě hnědé barvy. Je typickým obyvatelem teplých, otevřených krajin s roztroušenými starými stromy. Jedná se o dálkového migranta, který zimuje v Africe. Bohužel, v České republice patří mandelík hajní mezi kriticky ohrožené druhy a jeho výskyt je dnes omezen prakticky výhradně na několik lokalit v nejteplejších oblastech jihovýchodní Moravy. Aktuální období (začátek dubna) předchází jeho příletu – na naše území se vrací až koncem dubna a v květnu.

Podrobný popis a morfologie

Mandelík hajní je nezaměnitelný pták díky svému pestrému zbarvení a robustní postavě.

  • Rozměry: Délka těla 29–32 cm, rozpětí křídel 52–58 cm (některé zdroje uvádějí až 66-73 cm – rozpětí je poměrně velké), hmotnost 120–160 g.
  • Zbarvení dospělých ptáků:
    • Hlava, krk, spodina těla: Zářivě azurově modrá až tyrkysová. Intenzita modré se může mírně lišit.
    • Hřbet a ramenní perutě: Sytě kaštanově hnědé až rezavě hnědé.
    • Křídla: V letu ukazují oslnivou kombinaci barev. Malé a střední krovky jsou blankytně modré, velké krovky tmavě modré. Ruční letky jsou černavé s modrofialovou bází, loketní letky tmavě modré. Zespodu jsou křídla převážně modrá s tmavými špičkami letek.
    • Ocas: Střední ocasní pera jsou tmavě modrozelená, vnější ocasní pera jsou světle modrá s tmavými špičkami. Ocas je na konci rovně useknutý.
  • Ostatní znaky: Zobák je silný, mírně zahnutý na špičce, černý. Nohy jsou poměrně krátké, slabé, masově hnědé nebo nažloutlé. Duhovka oka je tmavě hnědá.
  • Pohlavní dimorfismus: Velmi malý, samice může být nepatrně matněji zbarvená, ale v terénu jsou pohlaví nerozlišitelná.
  • Zbarvení mladých ptáků (juvenilní): Jsou výrazně matnější než dospělí. Modré partie jsou našedlé nebo nahnědlé, hřbet je světlejší a méně sytě hnědý. Celkově působí vybledle.

Hlasový projev

Mandelík se ozývá drsnými, chraptivými a hlasitými zvuky, které nepřipomínají zpěv.

  • Nejčastější volání: Série krátkých, tvrdých, ráčivých zvuků jako „krak-rak-rak“, „rak-ak-ak“ nebo „kr’r’r’ak“. Tyto zvuky vydává z posedu i za letu, často při vyrušení nebo při teritoriálních sporech.

Rozšíření a biotop

Mandelík hajní hnízdí v jižní a východní Evropě, severozápadní Africe a v mírném pásu Asie až po Altaj a západní Himaláj.

  • Hnízdní biotop: Je vázán na teplé, otevřené až polotevřené krajiny nížin a pahorkatin. Klíčovými prvky biotopu jsou:
    • Otevřené plochy s nízkou vegetací: Pastviny, stepi, úhory, extenzivně obdělávaná pole, vinice, písčiny – zde loví potravu.
    • Přítomnost vhodných hnízdních dutin: Vyžaduje dutiny ke hnízdění, které sám nehloubí. Preferuje:
      • Přirozené dutiny ve starých, solitérních stromech (zejména hlavaté vrby, topoly, duby, borovice).
      • Dutiny vytesané datly nebo žlunami.
      • Nory v písčitých nebo hlinitých stěnách (břehy, pískovny, strže).
      • Speciální velké budky instalované pro jeho podporu.
      • Vzácněji štěrbiny ve zříceninách nebo starých budovách.
    • Vyvýšená místa k pozorování: Dráty elektrického vedení, plotové sloupky, suché větve stromů, odkud vyhlíží kořist.
  • Výskyt a rozšíření v ČR: Historicky hnízdil roztroušeně v teplých oblastech Čech i Moravy. Během 20. století došlo k dramatickému poklesu a ústupu. V současnosti je jeho hnízdní výskyt v ČR omezen prakticky výhradně na jihovýchodní Moravu, zejména na Hodonínsko a Břeclavsko (např. oblasti Bzenecké Doubravy, Podyjí, okolí Hodonína). Jedná se o poslední zbytky původně větší populace.

Chování

  • Je to denní pták, nejaktivnější během teplých slunečných dnů.
  • Často posedává velmi nápadně na vyvýšených místech (dráty, sloupy, vrcholy stromů), odkud vzpřímeně pozoruje okolí a vyhlíží kořist.
  • Lov: Kořist (převážně hmyz) loví tak, že z pozorovatelny podniká výpad k zemi, kde ji uchopí zobákem. Někdy loví hmyz i ve vzduchu.
  • Let: Let je přímý a silný, s pravidelnými údery křídel, může připomínat let holuba nebo kavky.
  • Tokový let: Proslulý je jeho akrobatický zásnubní let, při kterém samec stoupá do výšky a pak padá střemhlav dolů za rychlých obratů a výkrutů kolem podélné osy těla („rolling“ – odtud anglické jméno „Roller“), to vše doprovázeno hlasitým voláním.
  • Teritorialita: V hnízdní době je teritoriální a poměrně agresivní, od hnízda odhání jiné ptáky, včetně dravců a krkavcovitých.

Potrava

Mandelík hajní je převážně hmyzožravec, specializující se na velké druhy hmyzu.

  • Hlavní složky potravy: Velcí brouci (chrousti, střevlíci, kovaříci), kobylky, sarančata, cvrčci, krtonožky, cikády.
  • Doplňková potrava: Stonožky, pavouci, žížaly. V menší míře loví i drobné obratlovce, jako jsou ještěrky, slepýši, malé žáby, mláďata hlodavců a vzácně i malí ptáci.
  • Potravu loví téměř výhradně na zemi.

Hnízdění (v ČR)

  • Hnízdní období začíná pozdě, až po příletu ze zimovišť, obvykle v květnu a červnu.
  • Hnízdní dutiny: Je striktně dependentní na existujících dutinách. V podmínkách ČR dnes využívá především:
    • Speciální velké hnízdní budky, které jsou pro něj aktivně instalovány a udržovány ochránci přírody. Tyto budky jsou klíčové pro přežití české populace.
    • Přirozené dutiny ve starých stromech (pokud jsou dostupné).
    • Vzácně nory v písčitých stěnách.
  • Hnízdo: Dutinu téměř nevystýlá, maximálně ji upraví několika stébly nebo kousky kůry.
  • Snůška: Obvykle 4–6 (vzácně 3–7) čistě bílých, lesklých vajec.
  • Inkubace: Na vejcích sedí oba rodiče, ale převážně samice, po dobu 17–20 dní. Samec samici na hnízdě krmí.
  • Péče o mláďata: Mláďata jsou krmivá (nidikolní) a krmí je oba rodiče. Zpočátku loví hlavně samec, později oba. Mláďata opouštějí dutinu ve věku 25–30 dní.
  • Hnízdí pouze jednou ročně.

Migrace

  • Mandelík hajní je striktní dálkový migrant.
  • Zimoviště: Všechny evropské a západoasijské populace zimují v subsaharské Africe, především v savanách východní a jižní Afriky.
  • Jarní přílet: Na hnízdiště v Evropě přilétá velmi pozdě, obvykle až koncem dubna a v průběhu května. Na začátku dubna se tedy mandelíci v ČR ještě nevyskytují.
  • Podzimní odlet: Z hnízdišť odlétá poměrně brzy, již v srpnu a začátkem září.
  • Migruje jednotlivě nebo v malých, volných skupinkách, často v noci.

Status a ochrana v ČR – Kriticky ohrožený klenot

  • Globální status (IUCN): Přestože je celosvětově stále hodnocen jako LC (Least Concern) – Málo dotčený, jeho globální populace vykazuje klesající trend a v mnoha částech areálu došlo k výrazným úbytkům.
  • Status v ČR: Status mandelíka hajního v České republice je alarmující. Je zařazen v Červeném seznamu ptáků ČR v nejvyšší kategorii ohrožení: CR (Critically Endangered) – Kriticky ohrožený. Je také chráněn zákonem jako zvláště chráněný druh v kategorii kriticky ohrožený.
  • Příčiny drastického úbytku:
    • Ztráta a degradace biotopů: Intenzifikace zemědělství (přeměna pastvin a úhorů na velké lány orné půdy, odstranění solitérních stromů, remízků), zánik extenzivní pastvy.
    • Úbytek velkého hmyzu: Masivní používání insekticidů v zemědělství vedlo ke kolapsu populací velkých brouků a rovnokřídlých, kteří tvoří hlavní potravu mandelíka.
    • Ztráta hnízdních příležitostí: Kácení starých doupných stromů, zasypávání pískoven a zemníků.
    • Pronásledování a lov: Zejména na migračních trasách a zimovištích.
  • Ochranná opatření v ČR: Vzhledem ke kritickému stavu jsou v ČR (zejména na jihovýchodní Moravě) realizována intenzivní ochranná opatření:
    • Instalace a údržba hnízdních budek: V současnosti je naprostá většina české populace závislá na hnízdění ve speciálních budkách.
    • Management biotopů: Udržování a obnova vhodných potravních biotopů (podpora extenzivní pastvy, zakládání úhorů, omezování chemizace).
    • Monitoring populace a hnízdní úspěšnosti.
    • Výzkum a osvěta.

Odlišení od podobných druhů

Díky svému naprosto unikátnímu a pestrému zbarvení je mandelík hajní v prostředí České republiky nezaměnitelný s jakýmkoli jiným druhem ptáka. Velikostí a siluetou může vzdáleně připomínat kavku nebo sojku, ale zbarvení je zcela odlišné.

Závěr

Mandelík hajní je skutečným klenotem evropské avifauny, jehož zářivé barvy a akrobatický let jsou nezapomenutelným zážitkem. Bohužel, v České republice se stal symbolem drastického úbytku biodiverzity v zemědělské krajině. Jeho přežití na našem území, soustředěné do několika posledních lokalit na jihovýchodní Moravě, závisí na pokračujících a cílených ochranářských aktivitách, zejména na zajištění dostatku potravy a hnízdních příležitostí (především prostřednictvím budek). Přestože je jeho současný stav kritický, každý úspěšně vyhnízděný pár a každý navrátilec z Afriky na konci jara dává naději, že tento nádherný pták z naší přírody zcela nezmizí. Jeho ochrana je úkolem nejen pro ornitology, ale pro celou společnost, které záleží na zachování přírodního bohatství naší země.

Rozšíření

Corracias garrulus garrulus – sever Afriky, jižní a východní Evropa, areál pokračuje do Asie po Irák a severozápadní Irán, středem Asie se táhne úzký pruh až po horní Irtyš. Jižnější oblasti Asie obývá C. g. semenovi. V posledních sto letech se areál druhu v Evropě drasticky zmenšil, stále ustupuje k jihovýchodu. Stabilní populace zůstávají pouze ve Francii, Moldávii a Rumunsku. Ze sousedních zemí hnízdí asi 200-300 párů ve východním Polsku, 25-40 p. na Slovensku, 300-600 p. v Maďarsku a do 10 párů v Rakousku. Přísně tažný druh, zimuje převážně na jihu Afriky
U nás v minulosti hnízdil pravidelně a místy i dost početně (i v koloniích), během 20. století úplně vymizel. Poslední pravděpodobné hnízdění bylo zaznamenáno v roce 1991 v okolí Brna. V současnosti jsou pozorováni jen ojediněle ptáci na tahu.
 

Další obsah k tomuto druhu

Mohlo by vás zajímat

Kostické ramena
Kostické ramena

Strnad rákosní (Emberiza schoeniclus) je pěvec spojený s mokřady a pobřežní vegetací. Samec ve svatebním šatu má černou hlavu a hrdlo, oddělené bílým…

Králíček ohnivý
Králíček ohnivý

Králíček ohnivý (Regulus ignicapilla), drobný pěvec s nepřehlédnutelnou ohnivou čepičkou, patří mezi nejmenší, ale zároveň nejkrásnější ptačí druhy Evropy. Navzdory své nepatrné velikosti,…

Podzimní pozorování
Podzimní pozorování

Strakapoud prostřední (Dendrocoptes medius) je šplhavec s červeným temenem, světlou tváří, černobílými křídly a jemně čárkovanými boky. Spodní část břicha má narůžovělou. Jeho…

Sýkora uhelníček
Sýkora uhelníček

Sýkora uhelníček není tak pestře zbarvena jako sýkora koňadra nebo modřinka. Působí opravdu spíše jako zamazaná od uhlí. Hlava a hrdlo jsou černé,…

Konipas horský
Konipas horský

Konipas horský (Motacilla cinerea) je elegantní a štíhlý pěvec z čeledi konipasovitých (Motacillidae), známý svým neustálým potřásáním dlouhým ocasem a výraznou vazbou na…

Za rozbřesku
Za rozbřesku

Sýkora modřinka (Cyanistes caeruleus) je malý pěvec s modrou čepičkou, modrými křídly a žlutou spodinou těla. Světlé tváře protíná tmavá páska přes oko.…

Luňák na lovu
Luňák na lovu

Luňák červený (Milvus milvus) je štíhlý dravec s dlouhými křídly a nápadně vykrojeným ocasem. Rezavé tělo, světlá hlava a bělavá pole pod křídly…

U krmítek
U krmítek

Zvonek zelený (Chloris chloris) má robustní tělo, silný kuželovitý zobák a zelenavé opeření. Jasně žluté plochy v křídlech i ocase pomáhají rozpoznání během…