naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Na kačeny

Poznávací znaky

Kachna divoká (Anas platyrhynchos) je vodní pták s výrazným rozdílem mezi pohlavími. Kačer ve svatebním šatu má zeleně lesklou hlavu, žlutý zobák a hnědou hruď. Samice je hnědavá s jemnou kresbou, která pomáhá maskování. Na křídlech obou pohlaví vyniká modrofialové zrcátko.

Prostředí a rozšíření

Žije na rybnících, jezerech, řekách i menších vodních plochách. Dobře se přizpůsobuje také městskému prostředí, pokud najde potravu a bezpečné úkryty. Vyhledává břehy s vegetací, mělčiny a klidná místa pro odpočinek. Část potravy může získávat také na souši.

Potrava

Je všežravá. Přijímá vodní rostliny, semena a různé bezobratlé, příležitostně i jiné drobné živočichy. Potravu filtruje zobákem, sbírá na hladině nebo se za ní natahuje hlavou pod vodu. Kachňata potřebují dostupnou potravu, kterou si vyhledávají sama pod dohledem matky.

Hnízdění

Samice staví hnízdo v krytu vegetace nebo jiném chráněném prostoru a vystýlá je prachovým peřím. Sama zahřívá vejce. Mláďata brzy opouštějí hnízdo a následují ji na vodu. Matka je doprovází, varuje a chrání během jejich dalšího vývoje.

Život během roku

Během pelichání kachny dočasně ztrácejí schopnost létat, proto potřebují bezpečné prostředí. Sezónní přesuny závisejí na počasí a populaci. Pestré mokřady s přirozenou potravou jim prospívají. Při pozorování je vhodné neplašit odpočívající skupiny a ponechat rodinám prostor, aby se mohly pohybovat mezi břehem a vodou.

Mohlo by vás zajímat

Šutrák MNV
Šutrák MNV

Sojka obecná (Garrulus glandarius) je krkavcovitý pták s převážně růžovohnědým tělem, tmavým vousem a nápadně modročernou kresbou na křídlech. Při letu se ukazuje…

Červenka obecná
Červenka obecná

Červenka obecná (Erithacus rubecula), drobný a na první pohled nenápadný pěvec, je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších ptáků Evropy. Její charakteristická rezavě červená…

Dlask tlustozobý
Dlask tlustozobý

Dlask tlustozobý u nás obývá především světlé listnaté lesy, dále parky, sady a jiná podobná prostředí. Zcela se vyhýbá souvislým jehličnatým lesům. Při…

Kulíšek nejmenší
Kulíšek nejmenší

Kulíšek na sebe nejčastěji upozorní opakovaným melodickým pískáním. Jeho pozorování může v mnohých vzbuzovat jisté rozpaky. Málokdo by totiž přisuzoval slyšený hlas sově.…

Slunečnice chutná
Slunečnice chutná

Lokalita: větrolam u Hrušek, směr TvrdoniceČas pozorování: ranní hodiny, 8:30Aktivita: terénní pozorování a fotografování ptákůCharakter stanoviště: větrolam, dřevinné porosty a přechodová krajina jižní…

Mistr lovec rybiček
Mistr lovec rybiček

Ledňáček říční (Alcedo atthis) patří k výrazně zbarveným obyvatelům našich vod. Modré peří na hřbetě kontrastuje s oranžovým břichem a světlými partiemi hlavy.…

Raroh velký (Falco cherrug)
Raroh velký (Falco cherrug)

Raroh velký (Falco cherrug, J. E. Gray 1834) je jedním z nejvzácnějších druhů ptáků hnízdící na území ČR. I přesto, že je větší…

U krmítek
U krmítek

Kaštanové temeno a černá skvrna na bílé tváři patří k typickým znakům vrabce polního (Passer montanus). Tento malý pěvec má pevný kuželovitý zobák…