naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Pěkná procházka

Poznávací znaky

Pěnice hnědokřídlá (Curruca communis) je drobný pěvec s bílým hrdlem a rezavě lemovanými křídelními pery. Samec mívá šedou hlavu, samice působí hnědavěji. Má jemný špičatý zobák a poměrně dlouhý ocas, jehož krajní pera jsou světlá.

Potrava

Živí se především hmyzem a dalšími drobnými bezobratlými. Kořist sbírá na listech a mezi větvemi, někdy ji zachytí během krátkého letu. Před podzimním odletem využívá také bobule, které pomáhají doplnit energetické zásoby potřebné pro dálkovou cestu.

Prostředí a rozšíření

Obývá křoviny, meze, zarůstající louky a okraje polí. Vyhovuje jí otevřená krajina s nízkými hustými porosty, které se střídají s přístupnými plochami. Ostružiny, kopřivy a další vysoké byliny poskytují úkryt i vhodná místa pro hledání potravy.

Hnízdění

Hnízdo z trávy a jemných rostlinných vláken ukrývá nízko v porostu. Na zahřívání vajec i krmení mláďat se podílejí oba rodiče. Samec zpívá z vrcholu keře nebo během krátkého vystoupavého letu. Jeho hlas upozorňuje na obsazené území a pomáhá při vytváření páru.

Život během roku

Na zimu odlétá do Afriky a na jaře se vrací na evropská hnízdiště. Její život proto závisí na podmínkách během rozmnožování, tahu i zimování. Zachování křovin a neposečených okrajů polí nabízí bezpečí a potravu. Při pozorování je vhodné zůstat mimo hustý porost, kde může být ukryté hnízdo.

Mohlo by vás zajímat

Jarní probuzení v Polesí Tvrdonice
Jarní probuzení v Polesí Tvrdonice

Dnešní ráno v Polesí Tvrdonice bylo přesně takové, jaké si každý milovník přírody a birdwatcher vysní. I když rtuť teploměru ukazovala pouhé 3…

U Kyjovky
U Kyjovky

Šedá hlava, hnědá záda a skvrnitá spodina jsou dobře známými znaky drozda kvíčaly (Turdus pilaris). Má žlutavý zobák a poměrně dlouhý tmavý ocas.…

Strakapoud malý
Strakapoud malý

Strakapoud malý (Dryobates minor, syn. Dendrocopos minor) je nejmenším zástupcem čeledi datlovitých (Picidae) v Evropě. Svou velikostí nepřesahuje vrabce domácího, což ho činí…

Párek koroptviček
Párek koroptviček

Koroptev polní (Perdix perdix) je zavalitý pták zemědělské krajiny. Na úvodní fotografii jsou patrné rezavé obličejové části, šedavá hruď a hnědavé boky s…

Procházka za štrekou
Procházka za štrekou

Poštolka obecná (Falco tinnunculus) je menší sokolovitý dravec otevřené krajiny. Má rezavě hnědá křídla s tmavou kresbou, dlouhý ocas a špičatý zobák. Dospělí…

Hnízdní Biologie Moudivláčka Lužního
Hnízdní Biologie Moudivláčka Lužního

Moudivláček lužní (Remiz pendulinus) je malý pěvec z čeledi moudivláčkovitých, proslulý především svým unikátním a mistrovsky postaveným hnízdem. Jeho hnízdní biologie je fascinující…

U rybníka
U rybníka

Krahujec obecný (Accipiter nisus) je dravec přizpůsobený rychlému lovu mezi stromy. Krátká zaoblená křídla a dlouhý ocas umožňují obratné manévrování. Dospělí mají na…

Za rozbřesku
Za rozbřesku

Sýkora modřinka (Cyanistes caeruleus) je malý pěvec s modrou čepičkou, modrými křídly a žlutou spodinou těla. Světlé tváře protíná tmavá páska přes oko.…