naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Pohansko-čapí ráj

Poznávací znaky

Čáp bílý (Ciconia ciconia) je velký černobílý pták známý z otevřené krajiny i lidských sídel. Dlouhý krk, zobák a nohy odpovídají lovu při pomalé chůzi. Jeho rodinný život probíhá na velkých hnízdech, která bývají využívána a rozšiřována po řadu sezón.

Potrava

Živí se různými drobnými živočichy. Loví velký hmyz, žížaly, obojživelníky, malé savce i další dostupnou kořist. Při chůzi pozorně sleduje zem a zobákem rychle uchopí nalezenou potravu. Složení jídelníčku se mění podle prostředí a roční doby.

Potrava

Potravu hledá na loukách, pastvinách, polích a v mělkých mokřadech. Vyhovují mu plochy s nízkou vegetací, kde snadno zahlédne kořist. Vlhká místa jsou důležitá, ale čáp není odkázán pouze na rybníky a jejich bezprostřední okolí.

Hnízdění

Velké hnízdo z větví staví na stromech, střechách, komínech nebo připravených podložkách. Pár je může využívat opakovaně a postupně přistavovat. Na zahřívání vajec a krmení mláďat se podílejí oba rodiče. U hnízda se čápi dorozumívají nápadným klapáním zobáku.

Život během roku

Většina našich čápů na podzim odlétá do teplejších oblastí. Při dálkových cestách využívají stoupavé proudy vzduchu, které umožňují úsporné plachtění. Pro jejich život jsou podstatná bezpečná hnízdiště, pestrá zemědělská krajina a dostatek přirozené potravy. Hnízda je vhodné pozorovat z odstupu, aby rodiče mohli nerušeně pečovat o mláďata.

Mohlo by vás zajímat

Drozd kvíčala
Drozd kvíčala

Drozd kvíčala je typickým zástupcem společenských druhů ptáků. To znamená, že žije ve velkých hejnech, která se potulují krajinou a hledají potravu. Tu…

šutrák MNV
šutrák MNV

Konopka obecná (Linaria cannabina) je drobný pěvec otevřené krajiny. Samec má šedavou hlavu, rezavohnědá záda a v hnízdním období červenavé čelo i hruď.…

Odpoledne v Hastrmanech
Odpoledne v Hastrmanech

krkavec velký Poznejte ptáky blíže: Krkavec velký v atlasu · Hlasy ptáků – přehled nahrávek

Na kaluži
Na kaluži

Konipas horský (Motacilla cinerea) má šedý hřbet, žluté partie spodiny a dlouhý ocas. Jeho jemný zobák slouží ke sběru bezobratlých. Zbarvení hrdla závisí…

Bělořit šedý
Bělořit šedý

V době hnízdění má sameček šedivé temeno, bílý proužek nad okem, černé boky, v severní Africe i černé hrdlo. Od podobného bělořita okrového…

Šutrák MNV
Šutrák MNV

Sojka obecná (Garrulus glandarius) je krkavcovitý pták s převážně růžovohnědým tělem, tmavým vousem a nápadně modročernou kresbou na křídlech. Při letu se ukazuje…