naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Ráno u krmítek

Poznávací znaky

Strakapoud velký (Dendrocopos major) je známý šplhavec s černobílou kresbou těla a výrazně červeným podocasím. Silný rovný zobák slouží k získávání potravy i tesání dutin. Pevné prsty a tuhá ocasní pera poskytují oporu při pohybu po kmeni nebo větvi.

Potrava

Sbírá hmyz a jeho larvy, které získává ze štěrbin nebo ze dřeva. Využívá také semena, ořechy a další rostlinnou potravu. Šišky může zpracovávat v oblíbené štěrbině, která slouží jako kovadlina. V zimě navštěvuje krmítka s vhodnou nabídkou potravy.

Prostředí a rozšíření

Obývá lesy, parky, sady a zahrady se stromy. Potřebuje místa s nabídkou potravy i dřevo vhodné k vytesání dutiny. Po kmenech šplhá pomocí silných prstů, přičemž oporu poskytují tuhá ocasní pera. Prohledává kůru, větve a další části stromů.

Hnízdění

Hnízdní dutinu vytesává do stromu a uvnitř samice klade vejce. Na jejich zahřívání i krmení mláďat se podílejí oba rodiče. Opuštěné dutiny později využívají jiní ptáci a další živočichové. Strakapoud tak pomáhá vytvářet hnízdní možnosti pro obyvatele lesního prostředí.

Život během roku

Na jaře se ozývá bubnováním do rezonujícího dřeva, které slouží ke komunikaci a vymezování území. Většinou zůstává v širším okolí svého domova. Starší stromy a bezpečně ponechané odumřelé dřevo mu prospívají. Při pozorování je vhodné nerušit rodiče u dutin a ponechat jim volnou cestu k mláďatům.

Mohlo by vás zajímat

Káně lesní
Káně lesní

Náš nejhojnější dravec má charakteristickou letovou siluetu s dlouhými, mírně dozadu lomenými křídly s pěti prstovitými roztaženými ručními letkami a s krátkým širokým…

Ráno – větrolamy
Ráno – větrolamy

Dnešní ráno v Hruškách mělo v sobě něco výjimečného. Slunce se teprve pomalu zvedalo nad obzor, ale už od prvních paprsků bylo jasné,…

U krmítek je rušno
U krmítek je rušno

Mohutný zobák a velká hlava jsou charakteristickými rysy dlaska tlustozobého (Coccothraustes coccothraustes). Peří kombinuje teplé hnědé odstíny s šedou a černou kresbou. Tento…

Tah ptáků
Tah ptáků

Tah ptáků, známý také jako ptačí migrace, představuje jeden z nejpozoruhodnějších a nejzáhadnějších jevů v přírodě. Jedná se o pravidelné, sezónní přesuny ptačích…

Setkání s králováky
Setkání s králováky

Orel královský (Aquila heliaca) je velký dravec s mohutným zobákem, širokými křídly a silnými pařáty. Dospělí mají tmavé tělo, světlejší zátylek a bílé…

Kalousek
Kalousek

Kalous ušatý (Asio otus) je štíhlá sova s oranžovýma očima a dlouhými péřovými růžky. Na fotografii jej poznáme také podle výrazného obličejového závoje…

U krmítek
U krmítek

Dlask tlustozobý (Coccothraustes coccothraustes) má mimořádně velký zobák, robustní hlavu a krátký ocas. Hnědavé tělo doplňuje šedý týl a černá oblast u zobáku.…

Poštolka Obecná
Poštolka Obecná

Poštolka obecná (Falco tinnunculus) je sokolovitý dravec, kterého lze pozorovat i poblíž lidských sídel. Na úvodní fotografii vynikají rezavohnědá záda s tmavými skvrnami,…