naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

U šutráku

Poznávací znaky

Slípka zelenonohá (Gallinula chloropus) je tmavý vodní pták s červeným čelním štítkem a zobákem zakončeným žlutou špičkou. Na bocích má bílý pruh a při pohybu často ukazuje bílé podocasní peří. Dlouhé zelenavé prsty jí pomáhají překračovat rostliny i měkký podklad.

Prostředí a rozšíření

Vyhledává rybníky, tůně, říční ramena a pomalu tekoucí vody s pobřežním porostem. Dokáže žít také na malých nádržích v parcích. Hustá vegetace jí poskytuje úkryt, zatímco otevřená hladina a travnaté břehy nabízejí místa k hledání potravy.

Hnízdění

Hnízdo z rostlinného materiálu ukrývá mezi pobřežními rostlinami. Vejce zahřívají oba rodiče. Mláďata brzy po vylíhnutí opouštějí hnízdo a dokážou se pohybovat po vodě, přesto dál potřebují rodičovskou ochranu i pomoc s potravou. Pár může během sezóny vyvést více snůšek.

Potrava

Její jídelníček zahrnuje rostlinnou potravu i drobné bezobratlé. Sbírá části vodních rostlin, semena, hmyz a další dostupné sousto. Dobře plave, ale za potravou pravidelně vychází na souš. Při vyrušení obvykle rychle mizí v porostu u vody.

Život během roku

Na nezamrzajících vodách mohou slípky zůstávat i v zimě, část ptáků však podniká sezónní přesuny. Pro jejich život jsou důležité zachované břehové porosty a čisté mokřady. Při fotografování pomáhá klidné čekání, protože nenápadně stojící pozorovatel má větší šanci spatřit přirozené chování než člověk procházející přímo úkrytem.

Mohlo by vás zajímat

V sadu a hastrmany
V sadu a hastrmany

Pěnkava jíkavec (Fringilla montifringilla) je severský pěvec s oranžovou hrudí a rameny, bílým břichem a světlým kostřecem. Zbarvení hlavy se mění podle pohlaví…

Majestátní obyvatel stepí
Majestátní obyvatel stepí

Drop velký (Otis tarda) je bezesporu jedním z nejpozoruhodnějších a nejcharismatičtějších ptačích druhů evropské avifauny. Tento majestátní pták, patřící mezi nejtěžší létající živočichy…

Pěnkava jíkavec
Pěnkava jíkavec

Pěnkava jíkavec (Fringilla montifringilla), nápadný pěvec s kontrastním zbarvením, je pravidelným, avšak početně velmi proměnlivým zimním hostem České republiky. Tento blízký příbuzný naší…

Drozd cvrčala
Drozd cvrčala

S drozdem cvrčalou se u nás pravidelně setkáváme během jeho podzimního průtahu. Již od konce září, především však v průběhu října a listopadu,…

hnízdění poštolky rudonohé
hnízdění poštolky rudonohé

Poštolka rudonohá (Falco vespertinus), kriticky ohrožený druh české avifauny a klenot evropské přírody, je symbolem zranitelnosti specializovaných druhů v moderní zemědělské krajině. Její…