naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Vycházka za ptactvem

Poznávací znaky

Bažant obecný (Phasianus colchicus) je hrabavý pták s dlouhým ocasem a výraznými rozdíly mezi pohlavími. Samec má pestré lesklé opeření a červenou holou kůži kolem očí. Samice je nenápadně hnědá, což jí pomáhá splynout s okolím při sezení na vejcích.

Prostředí a rozšíření

Obývá pestrou zemědělskou krajinu, okraje lesů, remízky a porosty u vody. Potřebuje otevřená místa pro hledání potravy i hustší vegetaci poskytující úkryt. Většinu dne se pohybuje po zemi; při vyrušení často nejprve odbíhá a teprve potom prudce vzlétne.

Potrava

Živí se semeny, zelenými částmi rostlin a různými bezobratlými. Potravu sbírá a vyhrabává na zemi. Složení jídelníčku se mění podle roční doby a dostupnosti. Pro rostoucí kuřata je důležitý hmyz, který jim poskytuje potřebné živiny v prvních týdnech života.

Hnízdění

Na jaře samci obhajují prostor hlasitým voláním a třepáním křídel. Jeden kohout se může pářit s více samicemi. Hnízdo tvoří mělká jamka skrytá v porostu. Vejce zahřívá samice, která také vodí kuřata; ta se brzy po vylíhnutí pohybují a samostatně sbírají potravu.

Život během roku

Bažant pochází z Asie a do Evropy byl rozšířen člověkem. Zdejší populace ovlivňuje také vypouštění odchovaných ptáků. V krajině mu prospívá střídání polí s bezpečnými úkryty, zachování travnatých okrajů a dostupnost přirozené potravy. Obvykle zůstává v širším okolí svého domovského prostoru.

Mohlo by vás zajímat

Okolo podsedků
Okolo podsedků

Špaček obecný (Sturnus vulgaris) je společenský pěvec s krátkým ocasem a špičatým zobákem. Tmavé opeření při vhodném světle leskne zeleně a fialově. Světlé…

V Žižkově
V Žižkově

Vlha pestrá (Merops apiaster) tráví mnoho času pozorováním vzdušného prostoru z posedu. Její pestré tělo a černá páska přes oko jsou snadno zapamatovatelné.…

Chladné ráno
Chladné ráno

Káně lesní (Buteo buteo) patří mezi dravce otevřené krajiny. Má silný zahnutý zobák, široká křídla a poměrně krátký ocas. Zbarvení je velmi proměnlivé:…

Za čápama na Pohansku
Za čápama na Pohansku

Čáp bílý (Ciconia ciconia) je velký pták s bílým tělem, černými letkami a dlouhým krkem. Dospělí mají červený zobák i nohy. Při letu…

U rybníka
U rybníka

Krahujec obecný (Accipiter nisus) je dravec přizpůsobený rychlému lovu mezi stromy. Krátká zaoblená křídla a dlouhý ocas umožňují obratné manévrování. Dospělí mají na…

Snídaně na silnici
Snídaně na silnici

Moták pochop (Circus aeruginosus) je dravec s dlouhým ocasem a širokými křídly. Samice má převážně hnědé tělo a světlejší hlavu, samec kombinuje hnědé,…

Větrolamy plné drobného ptactva
Větrolamy plné drobného ptactva

Zvonek zelený (Chloris chloris) je pěvec s robustním kuželovitým zobákem, zelenavým opeřením a žlutými partiemi na křídlech a ocase. Samci bývají barevnější, samice…

Raroh velký (Falco cherrug)
Raroh velký (Falco cherrug)

Raroh velký (Falco cherrug, J. E. Gray 1834) je jedním z nejvzácnějších druhů ptáků hnízdící na území ČR. I přesto, že je větší…