naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Zase krmení

Poznávací znaky

Krahujec obecný (Accipiter nisus) je dravec přizpůsobený rychlému lovu mezi stromy. Krátká zaoblená křídla a dlouhý ocas umožňují obratné manévrování. Dospělí mají na spodině příčné pruhování, mladí odlišnou kresbu. Samice jsou výrazně větší než samci, což se odráží také ve velikosti kořisti.

Potrava

Loví převážně ptáky, které překvapuje krátkým rychlým útokem. Při pronásledování využívá obratnost a kryt vegetace. Samec zpravidla získává menší kořist, větší samice zvládá i větší ptáky. Úlovek uchopuje pařáty a před konzumací jej zpracovává silným zahnutým zobákem.

Prostředí a rozšíření

Obývá lesy, remízky, parky a zahrady s dřevinami. Potřebuje kryt pro přiblížení ke kořisti a místa vhodná k hnízdění. Může se objevovat také poblíž krmítek, kde využívá soustředění drobných ptáků. Jeho přítomnost často vyvolá rychlé varovné reakce okolních pěvců.

Hnízdění

Hnízdo z větví staví v koruně stromu. Samice zahřívá vejce a zpočátku pečuje o mláďata, samec přináší potravu. Později se na lovu podílí také samice. Rodiče mladé zásobují i po opuštění hnízda, než se osamostatní a naučí účinně lovit.

Život během roku

Část krahujců zůstává v širším okolí hnízdiště, jiní podnikají sezónní přesuny. Jejich život podporují pestré porosty a přirozené populace drobných ptáků. Přítomnost dravce je součástí vztahů v přírodě. Při pozorování je vhodné respektovat klid kolem hnízda a nevyplašit ptáka při odpočinku nebo zpracování kořisti.

Mohlo by vás zajímat

Majestátní obyvatel stepí
Majestátní obyvatel stepí

Drop velký (Otis tarda) je bezesporu jedním z nejpozoruhodnějších a nejcharismatičtějších ptačích druhů evropské avifauny. Tento majestátní pták, patřící mezi nejtěžší létající živočichy…

CHKO Soutok
CHKO Soutok

Nově vyhlášená Chráněná krajinná oblast (CHKO) Soutok, rozkládající se v nejjižnějším cípu Moravy na soutoku řek Moravy a Dyje, představuje naprosto unikátní a…

Toulky po podluží
Toulky po podluží

Sojka obecná (Garrulus glandarius) má silný zobák a růžovohnědé tělo doplněné nápadnou modrou kresbou křídel. Černý vous kontrastuje se světlou tváří. Tento lesní…

šoulačka šutrák
šoulačka šutrák

Ledňáček říční (Alcedo atthis) je malý vodní pták s modrými zády, oranžovou spodinou a špičatým zobákem. Má krátké nohy a kompaktní tělo. Zbarvení…

Chvilka u vody
Chvilka u vody

www.nasiptaci.info Poznejte ptáky blíže: Atlas ptáků · Hlasy ptáků – přehled nahrávek

U krmítek
U krmítek

Brhlík lesní (Sitta europaea) zaujme obratným pohybem po stromě, včetně sestupování hlavou dolů. Modrošedý hřbet doplňují rezavé boky, světlé hrdlo a černý proužek…

Krásné sobotní ráno
Krásné sobotní ráno

Červenka obecná (Erithacus rubecula) má oranžovou tvář a hruď, hnědavá záda a světlou spodinu. Velké tmavé oči jí pomáhají orientovat se také ve…

Velký příběh pochopů
Velký příběh pochopů

Moták pochop (Circus aeruginosus) je dravec s dlouhými křídly a ocasem. Samec kombinuje hnědé, šedé a černé partie, samice bývá převážně hnědá se…