naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Atlas ptáků

Vlha pestrá

Základní údaje

ÚdajHodnota
ŘádSrostloprstí (Coraciiformes)
ČeleďVlhovití (Meropidae)
Latinský názevMerops apiaster
Anglický názevBee-eater
Délka těla25–29 cm
Rozpětí křídel36–40 cm
Typické prostředí v ČRTeplá otevřená krajina s písčitými či hlinitými stěnami
Hlavní potravaVelký létající hmyz, včetně včel, vos a vážek
Výskyt v ČRLokálně pravidelně hnízdí a protahuje
Tah a zimováníDálkový migrant; zimuje v subsaharské Africe
Ochrana v ČRZvláště chráněný druh – silně ohrožený; červený seznam ČR 2017: EN
Globální hodnoceníIUCN: málo dotčený (LC); nejde o právní kategorii ochrany
 
 

Popis:

Vlha pestrá je bezpochyby jedním z nejpestřeji a nejvýrazněji zbarvených ptáků Evropy, svým vzhledem připomíná spíše obyvatele tropů. Dosahuje velikosti kosa (délka těla 25-29 cm včetně ocasu, rozpětí křídel 36-40 cm). Její zbarvení je nápadnou kombinací barev: hrdlo je zářivě žluté a od oka oddělené černým proužkem, který se táhne až k zobáku. Temeno hlavy, šíje a horní část zad jsou kaštanově hnědé. Spodní část zad (kostřec) a břicho jsou tyrkysově modrozelené. Křídla jsou směsicí zelených, modrých a hnědých tónů. Zobák je dlouhý, mírně dolů zahnutý, černý a špičatý, ideální pro chytání hmyzu za letu. Charakteristickým znakem jsou také dvě prostřední ocasní pera, která jsou výrazně prodloužená do špičky, zvláště u samců. Samice jsou zbarveny podobně, ale bývají o něco matnější a prodloužená ocasní pera mají kratší.

Výskyt a prostředí: Vlha pestrá obývá teplejší oblasti jižní a jihovýchodní Evropy, severní Afriku a západní Asii. Je to striktně tažný pták, který zimuje v tropické a jižní Africe. Vyhledává otevřenou krajinu, jako jsou stepi, pastviny, zemědělská půda s roztroušenými stromy či keři, ale klíčová je pro ni přítomnost kolmých písčitých, sprašových nebo hlinitých stěn, ve kterých si může vyhrabat hnízdní nory. V České republice se vyskytuje především v nejteplejších oblastech – nejhojněji na jižní Moravě (kde se nachází i Hrušky), například v pískovnách, na strmých březích řek nebo v hliněných stěnách. V posledních desetiletích se však vlivem oteplování klimatu šíří i severněji, například do Polabí a dalších vhodných lokalit.

Potrava a lov: Jak její anglický název (Bee-eater) napovídá, hlavní složkou potravy vlh je létající hmyz, zejména blanokřídlí – včely, vosy, sršni a čmeláci. Loví však i vážky, motýly, cikády a brouky. Vlha je mistrným vzdušným akrobatem. Kořist vyhlíží z vyvýšeného posedu (např. suchá větev, drát elektrického vedení) a jakmile ji spatří, rychle vystartuje, obratně ji uchopí za letu zobákem a vrací se zpět na posed. U hmyzu s žihadlem (včely, vosy) používá specifickou techniku zpracování: před spolknutím hmyk tiskne a tře o větev, aby odstranila žihadlo a vymačkala jedový váček.

Chování: Vlhy jsou velmi společenské. Hnízdí v koloniích, často společně i loví, nocují nebo se sluní na exponovaných místech. Jsou také poměrně hlasité, jejich charakteristické, příjemně znějící a v krajině daleko slyšitelné volání zní jako bublavé „prryt“ nebo „krruit“. Jejich let je elegantní, mírně vlnitý, střídají rychlé mávání křídly s krátkými úseky klouzavého letu.

Hnízdění:

Hnízdí v koloniích, které mohou čítat od několika málo párů až po stovky jedinců. Pár si společně vyhrabává hnízdní noru v kolmé stěně. Nora je obvykle 1 až 2 metry dlouhá, mírně stoupá a na konci je rozšířena v hnízdní komůrku. Samice klade 5-7 lesklých bílých vajec přímo na holou zem komůrky. Na vejcích sedí oba rodiče přibližně 20 dní. O krmení mláďat se starají také oba rodiče. Zajímavostí je, že u vlh se často vyskytují tzv. „pomocníci“ (helpers) – nepářící se jedinci (často potomci z předchozích let), kteří pomáhají rodičovskému páru s krmením mláďat. Mláďata opouštějí noru asi po 30 dnech.

Migrace: Vlha pestrá je dálkovým migrantem. Na svá hnízdiště v České republice přilétá poměrně pozdě, obvykle koncem dubna a během května. (Vzhledem k dnešnímu datu, 1. dubna 2025, jsou tedy vlhy ještě na cestě ze zimovišť nebo teprve přilétají první průzkumníci). Hnízdní oblasti opouštějí v srpnu a začátkem září.

Ochrana:

V České republice je vlha pestrá vedena jako zvláště chráněný a ohrožený druh. Ohrožuje ji především úbytek velkého létajícího hmyzu v důsledku používání pesticidů v zemědělství. Problémem může být i ztráta vhodných hnízdních stěn (rekultivace pískoven a hlinišť, zarůstání břehů). Nicméně, díky oteplování klimatu se její areál v Evropě posouvá na sever a v posledních desetiletích její početnost v ČR výrazně vzrostla a druh se úspěšně šíří. Globálně je vlha hodnocena jako „málo dotčený“ druh (LC).

Další detaily k Popisu a Smyslům:

  • Vynikající zrak: Pro úspěšný lov létajícího hmyzu jsou vlhy vybaveny mimořádně ostrým zrakem. Dokáží spatřit i malý hmyz, jako je včela, na vzdálenost desítek metrů. Jejich oči jsou schopné rychle zaostřovat a sledovat pohybující se objekty na obloze.

Podrobnosti k Potravě a Lovu:

  • Denní spotřeba potravy: Lov hmyzu je energeticky náročný. Odhaduje se, že dospělá vlha potřebuje denně ulovit a zkonzumovat množství hmyzu odpovídající přibližně 225 včelám, aby pokryla své metabolické potřeby a potřeby krmení mláďat. Skutečný počet závisí na velikosti a druhu loveného hmyzu.
  • Vztah ke včelařům: Přestože významnou část jejich potravy tvoří včely medonosné, nejsou vlhy obecně považovány za významnou hrozbu pro včelstva. Obvykle loví v letu, často dále od úlů, a zaměřují se na létající jedince. Navíc likvidují i jiné druhy hmyzu, včetně predátorů včel, jako jsou sršni nebo vosy. Jejich vliv na včelstva je tak většinou lokální a malý ve srovnání s jinými faktory (nemoci včel, pesticidy, nedostatek potravy).

Detaily k Hnízdění:

  • Hygiena v noře: Hnízdní komůrka není během hnízdění čištěna. Postupně se plní nestrávenými chitinovými zbytky potravy (krovky brouků, části křídel) a trusem mláďat. Ke konci hnízdění může být v noře poměrně silný zápach a mohou se zde vyskytovat různí paraziti. Mláďata se však s těmito podmínkami dokáží vyrovnat.
  • Opouštění nory: Než mláďata definitivně opustí noru, často posedávají u jejího vchodu, protahují si křídla a pozorují okolí. Rodiče je stále krmí a lákají je k prvnímu letu.

Historický kontext a Šíření:

  • Vývoj výskytu v ČR: Ještě v polovině 20. století byla vlha pestrá v České republice považována za velmi vzácného ptáka, hnízdícího pouze ostrůvkovitě na nejjižnější Moravě. Její výrazné šíření na sever a zvyšování početnosti, které pozorujeme zejména od konce 20. století, je jedním z nejlépe zdokumentovaných příkladů reakce ptačího druhu na oteplování klimatu v našem regionu.
  • Význam jižní Moravy: Právě jižní Morava, včetně oblasti Břeclavska a Hodonínska (kam spadají i Hrušky), představuje pro vlhy v rámci České republiky naprosto klíčové území. Nacházejí se zde historicky nejstabilnější a v současnosti stále nejpočetnější hnízdní kolonie, které slouží jako zdroj pro další šíření druhu.

Další zajímavosti:

  • Noční tah: Vlhy táhnou na zimoviště a zpět převážně v noci, často ve velkých hejnech a ve značných výškách.
  • Odolnost vůči jedu: Mají vyvinutou určitou míru odolnosti vůči jedu blanokřídlého hmyzu, ale přesto se snaží žihadlo před polknutím kořisti mechanicky odstranit.

Závěr:

Vlha pestrá je fascinujícím ptákem, který svým exotickým zbarvením, specializovaným způsobem lovu a společenským chováním obohacuje přírodu teplých oblastí České republiky, zejména jižní Moravy. Její přítomnost je známkou relativně zachovalé krajiny s dostatkem potravy a vhodnými hnízdními příležitostmi.

 

Ekologie

Vyhledává otevřenou krajinu nižších poloh s roztroušenými stromy. Hnízdí v koloniích – obvykle 10-20 párů, v jižnějších oblastech čítají kolonie až několik set párů.
Přílet na hnízdiště probíhá nejčastěji v druhé polovině května. Hnízdo je v zemních norách, které vlhy budují v hlinitých nebo písčitých stěnách, někdy i v rovném terénu. Délka nory je 1-2 m, na konci je hnízdní kotlinka která je bez vystýlky, během hnízdění se v ní hromadí zbytky vývržků a trus. Od konce května snáší 5-7 vajec, na kterých sedí převážně samice 20-22 dní. Oba rodiče o mláďata v hnízdě pečují asi 20 dní, pak mladí hnízdo opustí a jsou ještě asi 12 dní krmena v okolí. Často se na krmení podílí třetí dospělý, nespárovaný pták. Odlet do zimovišť začíná koncem srpna a poslední ptáci nás opouštějí do konce září. Pohlavní dospělosti dosahují ve 2. roce, nejvyšší věk je 7 let.
Potravu tvoří výhradně hmyz lovený za letu. Převažují blanokřídlí, dále vážky, dvoukřídlí, motýli, rovnokřídlí a brouci. Typické je pro vlhy otloukání úlovků o větev nebo jinou podložku – u větších druhů hmyzu je tím rozbíjena kutikula, blanokřídlí jsou takto zbavováni žihadla.
 

Rozšíření

Hnízdí v jihozápadní, střední a východní Evropě, v jihozápadní Asii a v severozápadní Africe. Na jihu Afriky hnízdí izolovaná populace vzniklá patrně ze zimujících ptáků. Početnost silně kolísá, pohyblivá je i hranice areálu, v některých letech dochází k vyhnízdění až v severní Evropě. Evropské populace v letech 1970-90 zaznamenaly citelný úbytek, v posledních letech se stavy opět zvyšují. V současnosti v celé Evropě hnízdí více než 480 tisíc párů. Přísně tažný druh, většina zimuje v Africe jižně od rovníku.
V Čechách bylo první zahnízdění doloženo v roce 1952 u České Lípy, a až do současnosti hnízdí pouze ojediněle.
Na Moravě poprvé zahnízdila v roce 1954 u Lednice, od poloviny 80. let hnízdí na jižní a jihovýchodní Moravě pravidelně a stavy se zvyšují – v posledních letech výrazněji. V letech 1985-89 u nás hnízdilo do 10 párů, v letech 2001-03 byl stav 33-90 párů. Pro r.2004 byl odhad 110-130 párů,a v r.2005 už 180.
 

Význam

Vzhledem k nárustu počtů je v novém Červeném seznamu ČR zařazena do kategorie EN – druh ohrožený.
 

Další obsah k tomuto druhu

Mohlo by vás zajímat

U krmítek je rušno
U krmítek je rušno

Stehlík obecný (Carduelis carduelis) je drobný pěvec s červenou tváří a černobílou kresbou hlavy. Na tmavých křídlech svítí žlutá páska. Jeho jemný zobák…

Odpoledne v Hastrmanech
Odpoledne v Hastrmanech

krkavec velký Poznejte ptáky blíže: Krkavec velký v atlasu · Hlasy ptáků – přehled nahrávek

V borovičkách
V borovičkách

Pěnkava jíkavec (Fringilla montifringilla) je severský pěvec s oranžovou hrudí a rameny, bílým břichem a světlým kostřecem. Zbarvení hlavy se mění podle pohlaví…

Poštolka snídá
Poštolka snídá

Poštolka obecná (Falco tinnunculus) je menší dravec se štíhlými křídly, dlouhým ocasem a rezavohnědým opeřením. Samci mají šedavou hlavu, samice bývají více hnědé…

Strakapoud malý
Strakapoud malý

Strakapoud malý (Dryobates minor, Linnaeus, 1758) je nejmenším zástupcem čeledi datlovitých (Picidae) v Evropě a celé Palearktické oblasti. Navzdory svému širokému areálu rozšíření…

V bodláku jako doma
V bodláku jako doma

Stehlík obecný je nezaměnitelný pestře zbarvený ptáček, o něco menší než vrabec. Má červeně orámováno okolí zobáku. Od oka se pak táhne bílý…

Sýkora parukářka
Sýkora parukářka

Sýkora parukářka, vědeckým jménem Parus cristatus (někdy řazena do rodu Lophophanes jako Lophophanes cristatus), je malý, ale velmi charakteristický pěvec z čeledi sýkorovitých…