Foto příspěvky
Atlas

V bodláku jako doma

stehlík obecný

Stehlík obecný je nezaměnitelný pestře zbarvený ptáček, o něco menší než vrabec. Má červeně orámováno okolí zobáku. Od oka se pak táhne bílý pruh až pod bradu. Za červeným čelem je černý pás, který vše obepíná. To však mají jen dospělí ptáci. Mladí tuto pestrou kresbu na hlavě nemají. Všichni se ale vyznačují výrazným žlutým páskem v celkově tmavém křídle, který je dobře vidět za letu, i pokud pták sedí. Dalším znakem stehlíka je bílý kostřec a černý ocas. Prsa má zbarvena světle dorezata a zbytek spodku těla je bílý. Zobák má kuželovitý, stejně jako jej mají i jiní pěnkavovití ptáci, a je výborně uzpůsoben na vybírání semen odkvetlých rostlin, například bodláků. Mezi rostlinami neustále přelétává. Jeho let je obratný a někdy se umí zastavit v letu i na místě. Při přelétávání větších prostranství je vidět, že jeho let je v menších vlnkách. Hejno se za letu jakoby střídavě pohupuje. V době hnízdění stehlík obecný žijev párech. Jinak vytváří menší hejnka a potuluje se po krajině a hledá potravu. Kdysi se často objevoval na kraji cihelen, kde byly na okrajích hliniště ruderální rostliny včetně bodláků. Tam je cihláři chytali na vějičku a jejich prodejem se přiživovali. Při sběru semen se stehlíci často ozývají svým typickým vábením, které zní jako „tyglic“. Tento hlas je základem pojmenování stehlíka téměř ve všech evropských jazycích, češtinu nevyjímaje. Jeho zpěv je pěkný, zní švitořivě. Při zpěvu sedí samec někde vysoko na stromě. Často se u zpěvu otáčí a rozevírá křídla jako špaček. Kvůli jeho zpěvu jej proto kdysi lidé běžně chovali v klecích, tak jako dnes andulky. Jeho mláďata se dala snadno ochočit, zpívat se ale museli naučit od zkušených samců.vpleteno do větviček. Je postaveno z trávy, stonků, kořínků, mechu a také chmýří bodláků. Je často propleteno vlákny a předivem pavouků a housenek. Tím je velmi pevné. Vystláno bývá srstí a chlupy zvířat. Hnízdo si staví samicea stavba jí trvá 5–7 dní. Do takto připraveného hnízda snáší 4–5 vajec. Hnízdí 2–3krát do roka. Vejce jsou bělavás namodralým nádechem. Na nich jsou načervenalé a nafialovělé skvrnky a temně rudé tečky a vlnky, hustěji na tupém konci, kde tvoří věneček. Samice sedí na vejcích sama 12–14 dní a samec ji krmí. Mláďata krmí oba rodiče po dobu 12–14 dní. Po opuštění hnízda jsou mláďata krmena ještě několik dní. Zatímco rodiče znovu hnízdí, mladí se shlukují do menších hejnek. Ty se pak postupně spojují a na podzim už jsou stehlíci ve velkých hejnech, ve kterých se potulují krajinou. Nejvyšší věk zjištěný kroužkováním je 8 let.,

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info https://www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info orel_kriklavy19_01_2021_4 drozd_kvíčala drozd_kvíčala www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info https://www.nasiptaci.info https://www.nasiptaci.info https://www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info drozd_kvíčala drozd_kvíčala drozd_kvíčala www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info