Foto příspěvky
Atlas

Čáp černý

capcer

Velikost

Délka: 90-105 cm.
Rozpětí: 173-205 cm.
Hmotnost: 2400-3200 g.

Popis

Černý se silným zelenopurpurovým leskem. Spodina těla od prsou po spodní krovky ocasní včetně podpaždí bílá. Zobák, nohy i holá kůže kolem očí červené. V prostém šatu je zobák i nohy hnědší. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.
Mláďata jsou hnědší, bez kovového lesku, ten je jen slabý na zádech a na křídelních krovkách.

Ekologie

Vyskytuje se především v rozsáhlejších lesích v okolí vod, v posledních letech i v kulturní krajině. Hnízdí jednotlivě, jsou ale známy i případy vyhnízdění v kolonii čápa bílého (Ciconia ciconia). Hnízdo staví zpravidla na stromech, v menším počtu případů i na skalách nebo i na zemi. Od začátku dubna do května snáší nejčastěji 2-4(1-6) vejce ve dvoudenních intervalech. Inkubační doba je 32 dní, vzhledem k tomu, že sedí od snesení 1. nebo 2. vejce je celková doba zezení 35-46 dní. Při sezení se střídají oba rodiče, mláďata se líhnou v rozmezí několika dnů. Letuschopná jsou ve věku 55-60 dní, na hnízdě se ale zdržují déle – až 73 dní. Pohlavně dospívají ve třech letech, nejvyšší věk je 18 let.
Potrava je téměř výlučně živočišná – ryby, obojživelníci, plazi, větší hmyz i malí savci.

Rozšíření

Mírnější oblasti Eurasie od Beneluxu a Francie po Dálný východ. Dále se vyskytuje na části Pyrenejského poloostrova a počátkem 20. století vznikla patrně ze zimujících ptáků izolovaná hnízdní populace v jižní Africe. Současné stavy v Evropě jsou považovány za stabilní, cca 7800 párů. Tažný druh zimující v Africe na jih od Sahary a v jižní Asii.
Z ČR je z 19. století jen několik neurčitých zpráv o hnízdění. První pravidelnou hnízdní oblastí se od 30. let minulého století stalo okolí Moravy a Dyje pod Lanžhotem, odkud se postupně šířil dál. V Čechách bylo hnízdění poprvé prokázáno v r. 1952 u Trutnova. V letech 1973-77 u nás hnízdilo 100-150 párů, v letech 1985-89 200-300 párů a v současnosti hnízdí v lesnatých oblastech na téměř celém území 300-400 párů. Hnízdí od lužních lesů v nížinách až téměř po horní hranici lesa – nejvýše na Šumavě v 1050 m.n.m.

Význam

V Červeném seznamu ČR je i přes pokračující zvyšování počtů řazen do kategorie VU – zranitelný druh.
Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info drozd_kvíčala www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info zvonek zelený zvonek zelený zvonek zelený www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info https://www.nasiptaci.info https://www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info volavka bílá www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info zvonek zelený zvonek zelený www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info