naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Čejka chocholatá

Poznávací znaky

Čejka chocholatá (Vanellus vanellus) je bahňák s dlouhou chocholkou, světlým břichem a tmavými zády se zelenavým leskem. Kontrastní kresba hlavy doplňuje její výrazný vzhled. Široká zaoblená křídla vytvářejí charakteristickou siluetu při letu, který může zahrnovat prudké obraty a kolébavý pohyb.

Hnízdění

Hnízdo je mělký důlek na zemi, obvykle se čtyřmi skvrnitými vejci. Na péči o snůšku se podílejí rodiče, kteří později mláďata vodí a varují. Dospělí mohou při ohrožení hlasitě bránit hnízdní prostor. Vejce a kuřata jsou citlivá na zemědělské zásahy i vyrušování.

Prostředí a rozšíření

Obývá vlhké louky, pastviny, pole a otevřené mokřady. Potřebuje přehledný terén s nízkou vegetací, v němž nachází potravu a může včas postřehnout nebezpečí. Vlhká půda nabízí množství bezobratlých. Vyšší rostliny v okolí zároveň poskytují mláďatům úkryt před predátory.

Potrava

Sbírá žížaly, hmyz a další drobné živočichy. Potravu získává z povrchu půdy nebo mělké vody. Při hledání často popoběhne a poté se zastaví. Dostatek potravy je zásadní hlavně pro kuřata, která po vylíhnutí brzy opouštějí hnízdo a sama se živí.

Život během roku

Po hnízdění se čejky sdružují do hejn a přesouvají za vhodnými podmínkami. Jejich volání patří k výrazným hlasům otevřené krajiny. Zachování vlhkých luk, mělkých tůní a pestrých polí podporuje jejich život. Při pozorování je důležité nevstupovat do hnízdních ploch a ponechat rodinám klid pro hledání potravy.

Mohlo by vás zajímat

Hrdlička divoká
Hrdlička divoká

Hrdlička divoká (Streptopelia turtur) je štíhlý holubovitý pták s rezavě lemovanými pery na křídlech a jemně narůžovělou hrudí. Dospělí mají po stranách krku…

Drozd cvrčala
Drozd cvrčala

S drozdem cvrčalou se u nás pravidelně setkáváme během jeho podzimního průtahu. Již od konce září, především však v průběhu října a listopadu,…

Kalous pustovka
Kalous pustovka

Kalous pustovka je sova velká jako kalous ušatý, má však delší křídla, v rozpětí asi jeden metr. Peří na hrudi je podélné žíhané.…

Ptáci Oderských vrchů
Ptáci Oderských vrchů

Oderské vrchy, rozsáhlá a členitá vrchovina na pomezí Moravy a Slezska, představují jeden z nejvýznamnějších a zároveň nejméně probádaných koutů naší přírody. Po…

Skorec vodní
Skorec vodní

Skorec vodní (Cinclus cinclus) je fascinující pěvec, který si jako jediný zástupce pěvců osvojil umění potápění a aktivního pohybu pod vodní hladinou. Tento…

Okolo Kyjovky
Okolo Kyjovky

Slípka zelenonohá (Gallinula chloropus) je tmavý vodní pták s červeným čelním štítkem a zobákem zakončeným žlutou špičkou. Na bocích má bílý pruh a…

Sojka obecná
Sojka obecná

Sojka obecná je pozorným a ostražitým strážcem lesa. Platí to zejména pro lesní okraje, protože kdykoli vyrazíme do lesa, sojka nás spatří mnohem…

Já ty vlhy žeru
Já ty vlhy žeru

Vlha pestrá (Merops apiaster) má štíhlou postavu, dlouhý zahnutý zobák a bohatě zbarvené peří. Žluté hrdlo ohraničuje tmavá kresba, pod ní následuje modrozelená…