naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Dudek chocholatý – pro mě modrý mauricius

Dudek chocholatý – pro mě modrý – www.nasiptaci.info

Poznávací znaky

Dudek chocholatý (Upupa epops) je nezaměnitelný díky rezavému opeření, pruhovaným křídlům a vějířovité chocholce. Na úvodní fotografii je patrný také dlouhý zobák zahnutý dolů. Ten není ozdobou, ale nástrojem k získávání potravy z půdy a štěrbin.

Prostředí a rozšíření

Dudek vyhledává teplá stanoviště s nízkou vegetací. Vhodné jsou pastviny, sady, řídké porosty i otevřené okraje lesů. Potřebuje kombinaci míst, kde může chodit po zemi a lovit, a dutin, v nichž bezpečně odchová potomstvo. Souvislé husté porosty mu vyhovují méně.

Potrava

Jeho jídelníček tvoří hmyz, larvy a další drobní bezobratlí. Při sběru potravy zabodává zobák do země a vyhledává ukrytou kořist. Někdy ji před spolknutím upraví. Krátký porost mu usnadňuje pohyb i přístup k půdě, zatímco bohatá nabídka hmyzu podporuje hnízdní úspěch.

Hnízdění

Hnízdo umisťuje do stromových dutin, vhodných stavebních otvorů nebo budek. Samice zahřívá snůšku, samec jí přináší potravu. Později oba rodiče zásobují mláďata. Zvláštní pach v dutině souvisí mimo jiné s obrannými výměšky, které pomáhají chránit hnízdící ptáky.

Život během roku

Většina dudků odlétá na zimu do Afriky. Na jaře se vracejí a samci oznamují přítomnost opakovaným dutým hlasem. Pro jejich zachování jsou důležité staré stromy, bezpečné dutiny a šetrně využívaná krajina. Při fotografování je nejlepší vyčkat na přirozený pohyb ptáka a nepřibližovat se k obsazenému hnízdišti.

Mohlo by vás zajímat

Sýkorky řádijů
Sýkorky řádijů

Sýkora modřinka (Cyanistes caeruleus) je pohyblivý pěvec. Na úvodní fotografii jsou vidět modré temeno, bílé tváře s tmavým proužkem přes oko a žlutá…

U Kyjovky
U Kyjovky

Šedá hlava, hnědá záda a skvrnitá spodina jsou dobře známými znaky drozda kvíčaly (Turdus pilaris). Má žlutavý zobák a poměrně dlouhý tmavý ocas.…

U krmítek Tvrdonice
U krmítek Tvrdonice

Výrazná červená maska a žlutý pruh na křídle prozrazují stehlíka obecného (Carduelis carduelis). Světlé břicho doplňují hnědavé boky a záda. Tento společenský pěvec…

Odpoledne při zasýpání
Odpoledne při zasýpání

Zvonek zelený (Chloris chloris) je robustní pěvec s krátkým silným zobákem. Zelenavé tělo doplňují výrazné žluté plochy v křídlech a na ocase, které…

Orel křiklavý znovu u nás
Orel křiklavý znovu u nás

V České republice se vyskytují čtyři druhy orlů – orel mořský, orel skalní, orel královský a orel křiklavý. Všichni tito majestátní dravci byli…

Dalekohled Swarovski Pure 10×42
Dalekohled Swarovski Pure 10×42

Koronavirus z plánů na jednotné představení udělal jen papír do sběru. Jednotné uvedení na trh se přesunulo na internet a fyzická prezentace se…

Čejkovic rodinka
Čejkovic rodinka

Čejka chocholatá (Vanellus vanellus) je bahňák s dlouhou chocholkou, světlým břichem a tmavými zády se zelenavým leskem. Kontrastní kresba hlavy doplňuje její výrazný…