naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Keptuška stepní: vzácný host ze stepí a její cesta za přežitím

Keptuška stepní: vzácný host z rozlehlých plání

Na první pohled může mezi čejkami snadno uniknout pozornosti. Má nenápadně hnědavý hřbet, dlouhé nohy a zdánlivě klidně prochází nízkým porostem. Stačí však zahlédnout výraznou kresbu hlavy nebo rozevřená křídla a obyčejná zastávka u pole se promění v mimořádné setkání. Keptuška stepní patří k nejvzácnějším bahňákům, které můžeme v České republice pozorovat.

Její příběh ovšem přesahuje radost z nalezení neobvyklého ptáka. Spojuje kazašské stepi, zemědělskou krajinu, mokřadní zastávky a vzdálená zimoviště. Připomíná, že tažný druh potřebuje bezpečí během celého roku. Jediné chráněné hnízdiště nestačí, pokud ho na cestě čeká lov nebo zánik důležitého odpočinkového místa.

Kdo je keptuška stepní

Keptuška stepní, vědecky Vanellus gregarius, náleží do řádu dlouhokřídlých a čeledi kulíkovitých. Je tedy příbuzná naší čejce chocholaté. V angličtině se jmenuje Sociable Lapwing, což odkazuje na její společenský způsob života. Zejména mimo hnízdění vytváří hejna a při evropských záletech se může přidávat k jiným bahňákům.

České druhové jméno dobře vystihuje prostředí, odkud pochází. Jádrem jejího hnízdního rozšíření jsou otevřené stepi Kazachstánu, menší část populace hnízdí v Rusku. Pro střední Evropu představuje vzácného zatoulance. Nález v Česku proto nelze automaticky vykládat jako začátek pravidelného výskytu nebo doklad rozšiřování hnízdního areálu.

Jak ji poznat mezi ostatními bahňáky

Důležitý je celkový dojem: pták čejčího typu bez dlouhé chocholky, s hnědavou svrchní stranou těla a výrazným světlým nadočním proužkem. Dospělý pták ve svatebním šatu má černou čepičku, tmavou kresbu přes oko a nápadnou černou až kaštanovou kresbu na spodině. Zobák i nohy působí tmavě.

Podzimní určování bývá obtížnější. Mimo svatební šat výrazné barvy spodiny ustupují, mladí ptáci jsou hnědavější a na svrchních perech mají světlé lemy. Absence černého břicha tedy keptušku nevylučuje. Sledujeme zároveň kresbu hlavy, proporce, zbarvení nohou a podobu křídel.

Za letu vynikne kontrast světlých částí křídel s černými letkami a tmavý pás na ocase. Fotografie roztaženého křídla může být pro doložení nálezu velmi užitečná. Ptáka ale kvůli snímku nevyplašujeme; vhodný okamžik obvykle přijde při jeho přirozeném přeletu.

S čím si ji můžeme splést

Nejčastější praktickou překážkou je obyčejné přehlédnutí v hejnu čejek chocholatých. Ty mají jinou kresbu těla, typickou chocholku a za dobrého světla kovově lesklý hřbet. Keptuška bývá v takové společnosti barevně méně nápadná, její hlava však při podrobnějším prohlédnutí upozorní na odlišný druh.

Dalším podobným ptákem je keptuška běloocasá. U ní pomáhají dlouhé žluté nohy, odlišná kresba hlavy a bílý ocas bez tmavého pásu. Také ona je ve střední Evropě vzácná. U neobvyklého bahňáka proto není rozumné rozhodovat jen podle jediné vlastnosti nebo nekvalitního snímku.

Step potřebuje pastvu i pestrou strukturu

Hnízdní prostředí keptušky není nekonečná vysoká tráva. Vyhledává především velmi nízké, spásané porosty s odkrytou půdou. Velcí býložravci tak pomáhají vytvářet prostor, ve kterém se může pohybovat, vyhledávat potravu a včas zaznamenat nebezpečí. Dnes má zásadní význam také pastva domácích zvířat.

Vztah k hospodaření je ovšem citlivý. Zarůstání po ústupu pastvy může vhodné místo znehodnotit, příliš soustředěný pohyb dobytka zase ohrožuje hnízda. Smyslem ochrany není pastvu jednoduše zakázat, ale přizpůsobit její intenzitu a rozmístění místním podmínkám. Ptáci potřebují zároveň bezpečné okolí a dostupná potravní stanoviště.

Potrava: drobní živočichové na dosah zobáku

Keptuška sbírá potravu převážně na zemi. Základem jsou bezobratlí, především hmyz, například brouci, rovnokřídlí a larvy. Nízký porost usnadňuje přístup ke kořisti. Při pozorování můžeme vidět střídání krátkého popoběhnutí, zastavení a rychlého sebrání sousta.

Na tahu a zimovištích využívá také pole, úhory a další otevřené plochy. Důležitá není pouze přítomnost hmyzu, ale jeho dosažitelnost. Hustý porost může potravu skrývat, zatímco obnažená půda nebo čerstvě narušený povrch ji zpřístupní. To vysvětluje, proč bahňáka nemusíme hledat výhradně na bahně u vody.

Hnízdění přímo na zemi

Hnízdo je mělká jamka na povrchu půdy a snůška obvykle obsahuje čtyři vejce. Keptušky mohou hnízdit v menších koloniích. Nenápadná vejce i mláďata spoléhají na ochranné zbarvení, zatímco dospělí sledují okolí a reagují na přiblížení nebezpečí.

Mláďata jsou nekrmivá: po vylíhnutí se pohybují mimo hnízdo a potravu si vyhledávají sama. Doprovod a ochrana rodičů přesto zůstávají důležité. Příliš zjednodušená představa dokonale krátkého trávníku nestačí; rodiny potřebují také úkryt. Úspěch hnízdění ovlivňuje predace, počasí i nechtěné rozšlapání snůšek hospodářskými zvířaty.

Dlouhá cesta na zimoviště

Po hnízdění se keptušky shromažďují a opouštějí stepní domov. Významná část populace využívá západní tahovou větev přes jihozápadní Rusko a oblast Turecka a Blízkého východu do severovýchodní Afriky. Další ptáci směřují k zimovištím v Pákistánu a severozápadní Indii. Jednotlivé trasy a zastávky se postupně zpřesňují pomocí sledování označených jedinců.

Cesta není souvislým přeletem. Ptáci potřebují místa, kde mohou odpočívat a doplňovat zásoby. Pole, pastviny a mokřady se přitom navzájem doplňují: jiná plocha může sloužit k hledání potravy a jiná k bezpečnému nocování. Ztráta takové zastávky může ovlivnit ptáky pocházející z rozsáhlého území.

Talimaržan: proč záleží na jediné zastávce

Významným příkladem je okolí nádrže Talimaržan v Uzbekistánu. BirdLife v roce 2022 informovala, že monitoring z let 2020–2021 zde zaznamenal přes 4 200 keptušek. Tehdy tento počet odpovídal přibližně čtvrtině odhadované světové populace. Jde o historický údaj z konkrétního sledování, nikoli o současný celosvětový součet.

Pro takové místo má význam ochrana širší krajiny, řízení pastvy a omezování rušení. Riziko mohou představovat dokonce odhozené rybářské sítě. Příklad ukazuje, jak se ochrana vzácného bahňáka může opírat o velmi konkrétní práci v terénu: průzkum, spolupráci s místními lidmi a odstranění nebezpečných překážek.

Kriticky ohrožený druh a nové poznatky

Keptuška stepní je celosvětově hodnocena jako kriticky ohrožená, tedy v kategorii CR. Mezi zásadní rizika patří lov během migrace, dále nevhodné změny hospodaření a problémy na hnízdištích či zastávkách. Přesná váha jednotlivých příčin se může mezi oblastmi lišit; jednoduché vysvětlení jedním faktorem by bylo zavádějící.

Studie zveřejněná v lednu 2026 přinesla důležité upozornění. Modelovaná vhodnost prostředí se napříč areálem během sledovaných desetiletí celkově zvýšila, přesto populace nadále klesá. Výsledky tedy nepodporují představu, že samotné množství potenciálně vhodného prostředí automaticky zajistí zotavení druhu.

Mapa vhodných stanovišť také není mapou bezpečí. Neříká sama o sobě, zda ptáci uniknou lovu, úspěšně vyvedou mladé a přežijí migraci. Výzkumníci proto zdůrazňují sledování mimo hnízdiště, terénní průzkumy a další využívání telemetrie. Ochrana musí spojovat znalost prostředí se skutečnými příčinami úmrtnosti.

Co nám prozradí vysílačky

Dříve závisela znalost tahu hlavně na náhodných pozorováních a nálezech označených ptáků. Moderní sledování umožňuje propojit vzdálené body do příběhu jednoho jedince. Ukáže, kde se zastavil, jak dlouho zůstal a které oblasti opakovaně navštěvoval. Terénní týmy pak mohou důležitá místa prověřit přímo na zemi.

Také tento nástroj má své hranice. Několik sledovaných ptáků nereprezentuje všechny možné trasy a ztráta signálu sama neprokazuje konkrétní příčinu úhynu. Výsledky je třeba spojovat s dalšími údaji. Právě kombinace pozorování, dálkového průzkumu a místních znalostí pomáhá vybrat opatření, která mají pro ohroženou populaci skutečný význam.

Keptuška v České republice

U nás jde o výjimečného hosta otevřené krajiny. Při hledání má smysl pečlivě prohlížet hejna čejek na polích, krátkých loukách a v okolí mokřadů. Přítomnost vhodného prostředí však nezaručuje nález a žádnou lokalitu nelze představovat jako pravidelné české stanoviště keptušek.

Dobře doložené setkání pochází z Kozmických ptačích luk na Opavsku. Keptuška tam byla objevena 9. září 2021 a zdržovala se do 30. září. Pohybovala se s čejkami a využívala také okolní pole. Zpráva v časopise Ptačí svět ukazuje, jak významné může být soustavné pozorování známé lokality.

Starší pořadí českých záznamů není vhodné přebírat jako dnešní celkový počet. Nové nálezy mohou přibývat a jejich posouzení vyžaduje dokumentaci. Pro aktuální přehled je proto lepší sledovat faunistické zprávy České společnosti ornitologické a ověřené záznamy.

Jak se při vzácném setkání zachovat

Pozorujte z cesty nebo jiného místa, které ptáka nenutí měnit chování. Dalekohled či stativový dalekohled umožní prohlédnout detaily z odstupu. Nevstupujte do porostů bez souhlasu vlastníka, nerozhánějte hejno a nepoužívejte přehrávání hlasu k přilákání ptáka blíž.

Zapište datum, místo, počet jedinců, prostředí a pozorované znaky. Pokud to podmínky dovolí, pořiďte dokumentační fotografie hlavy, boků a přirozeného letu. Nález zaznamenejte do databáze Avif a pro jeho odborné posouzení uchovejte původní snímky i poznámky. Největší hodnotu má spolehlivý záznam získaný bez zbytečného rušení.

Při prohlížení velkého hejna postupujte pomalu po jednotlivých skupinách. Ptáci se překrývají, otáčejí a část z nich může odpočívat se zobákem v peří. První rychlé přejetí dalekohledem proto nemusí stačit. Všímejte si také jedinců stojících stranou, ale zachovejte odstup od celého hejna. Pokud si určením nejste jisti, poctivě tuto nejistotu uveďte. Lepší je dobře zdokumentovaný neuzavřený nález než sebejisté označení založené na letmém pohledu. Pomoci může následná konzultace s odborníkem nad původními fotografiemi a terénními poznámkami.

Ochrana, která překračuje hranice

Český pozorovatel nemůže sám změnit situaci na všech zimovištích, může však podpořit organizace pracující podél tahových cest a přispět kvalitními údaji. Důležitá je spolupráce ornitologů, ochránců přírody, zemědělců i veřejné správy. Každá skupina řeší jinou část stejného problému a bez vzájemné domluvy zůstávají mezery.

Zkušenost keptušky je užitečná i pro naši krajinu. Otevřená stanoviště nelze hodnotit pouze podle toho, zda vypadají zeleně a upraveně. Rozhoduje dostupnost potravy, pestrost povrchů, voda a klid. Ochrana čejek a dalších polních ptáků nás učí všímat si právě těchto souvislostí.

Pokud keptušku někdy zahlédnete, dopřejte jí především prostor. Možná právě doplňuje energii před další dlouhou etapou. Krátké zastavení vzácného hosta může být pro člověka nezapomenutelným zážitkem, pro samotného ptáka však představuje obyčejnou a nezbytnou součást přežití.

Mohlo by vás zajímat

Ráno u krmítek
Ráno u krmítek

Strakapoud velký (Dendrocopos major) je známý šplhavec s černobílou kresbou těla a výrazně červeným podocasím. Silný rovný zobák slouží k získávání potravy i…

Na Tvrdónsku
Na Tvrdónsku

Kalous ušatý (Asio otus) je štíhlá sova s oranžovýma očima, výrazným obličejovým závojem a dlouhými péřovými růžky. Ty nejsou skutečnými ušima, ale pery…

Letos poprvé venku
Letos poprvé venku

Stehlík obecný (Carduelis carduelis) je pěvec s červenou maskou, černobílou hlavou a žlutou páskou na křídlech. Štíhlým zobákem vybírá drobná semena z rostlin.…

vedro,vedro
vedro,vedro

Hrdlička divoká (Streptopelia turtur) je štíhlý holubovitý pták s rezavě lemovanými pery na křídlech a jemně narůžovělou hrudí. Dospělí mají po stranách krku…

Poštolky
Poštolky

Dlouhý ocas a úzká špičatá křídla charakterizují poštolku obecnou (Falco tinnunculus). Tento sokolovitý dravec dokáže během lovu stát ve vzduchu za rychlého mávání…

Lelek lesní
Lelek lesní

Lelek lesní je druhem s palearktickým typem rozšíření; kromě nejsevernějších částí obývá celou Evropu a jeho areál zasahuje na Blízký Východ, do severozápadní…

Rybáci – elegáni nad vodami
Rybáci – elegáni nad vodami

Rybáci jsou samostatnou čeledí dlouhokřídlých s kosmopolitním rozší- řením. Ze 45 známých druhů jich devět bylo zaznamenáno i u nás, ale v současnosti…

U šutráků
U šutráků

Ledňáček říční (Alcedo atthis) je malý vodní pták s modrými zády, oranžovou spodinou a špičatým zobákem. Má krátké nohy a kompaktní tělo. Zbarvení…