Křivka bělokřídlá
Hýl rudý
Orel východní
www.nasiptaci.info

Velikost

Délka: 14,5-16 cm.
Hmotnost: 28-36 g.

Popis

Křivka bělokřídlá je pták o něco větší než vrabec domácí. Ve všech šatech je podobná křivce obecné, od které se liší jednoznačnědvěma širokými bílými páskami na křídlech. Samec je cihlově červený, samice olivově hnědá se žlutým kostřecem. Mláďata mají proužkovanou spodní stranu těla. V letu je podobná pěnkavě obecné.
Hlas – vábení je měkké „gifff gifff“, zpěv je o něco bohatší než zpěv křivky obecné.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v severských jehličnatých lesích převážně modřínových. Hnízdí po celý rok, převážně však v lednu až dubnu. Hnízdo je tlustostěnná miska s hlubokou kotlinou umístěná ve vrcholcích vysokých modřínů.
Samice sedí na vejcích 12 – 14 dnů a mláďata krmí oba rodiče po dobu 14 dnů.
Potrava – převážně semena modřínů a smrků.
Křivka bělokřídlá je částečně tažný pták s občasným invazním výskytem ve střední Evropě.

Rozšíření

Sever Severní Ameriky, severní oblasti Eurasie od severu Skandinávie po Kamčatku. Převážně stálý druh, v některých letech se projevují až invazní zálety do jižnějších oblastí, včetně Česka.

Hýl rudý
Orel východní

Send this to a friend