Hýl rudý
hýl rudý

Samička je nenápadné olivově zelená, sameček má červenou přední stranu a červený kostřec. Hýl rudý je dlouhý 14,5 centimetrů.

Prostředí

Vlhké louky se skupinami stromů, křovinaté okraje lesů, luzní lesy, paseky a ovocné zahrady. Na jihu na subalpínských a alpínských loukách ve výšce až 2000 m n.m. Hnízdění v České republice bylo poprvé prokázáno v roce 1962 u Tovačova, zvláště po roce 1970 došlo ke značnému rozšíření lokalit a nárůstu počtu hnízdících ptáků. V současné době hnízdí ve všech pohraničních pohořích a na Českomoravské vysočině, v nižších polohách hnízdí především na Ostravsku; celková populace byla v letech 1973-77 odhadována na 30-50 párů, v letech 1985-89 na 350-450 párů a v letech 2001-2003 již na 1300-2000 párů.

Rozmnožování

Samci se na hnízdiště vrací o několik dní dříve než samice a v předhnízdní době bývají značně agresivní, avšak bez přesně vymezených teritorií. Hnízdo staví samotná samice nízko nad zemí ve vysokých bylinách nebo keřích. Hýl rudý hnízdí 1x ročně; snůška čítá 3-6(7) modravých, jemně tmavě skvrnitých vajec o velikosti 19,97 x 14,53 mm. Inkubace trvá 11-12 dnů, sedí pouze samice. Mláďata krmí oba rodiče; hnízdo opouštějí po 9-12 dnech a pohlavně dospívají ve 2. roce.

Velikost

Délka: 13,5-15 cm.
Hmotnost: 17-26 g.

Popis

Hýl rudý je pták velký asi jako vrabec domácí, ale je zavalitější. Má kuželovitý zobák. Samec má hlavu, hruď i kostřec karmínově červené. Křídla a ocas jsou hnědé. Samice a mladí jedinci jsou olivově hnědí s hnědě proužkovanou hrudí a hnědými křídly se dvěma křídelními páskami.
Hlas – vábení je „clit clit“, zpěv je melodická hvízdavá sloka „hit hyt jehytjá“.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v červnu až červenci jednou ročně. Hnízdo je postaveno nízko v křoví a tvoří jej hladká kotlinka vystlaný chlupy a chmýřím.
Samice snáší 4 – 5 modrých vajec s tmavými skvrnami na kterých sedí sama asi 13 dnů a mláďata poté krmí oba rodiče asi 14 – 17 dní.
Potrava – semena a pupeny.
Hýl rudý je tažný pták, z hnízdišť odlétá již počátkem srpna a zimuje v Asii (pravděpodobně asi v Indii). Zpět se vrací asi kolem 10. května.

Rozšíření

Většina Evropy a Asie (viz taxonomie). Tažný druh, zimuje v jižní Asii. Hranice výskytu v Evropě se v minulém století výrazně posunula na západ, v současnosti dosahuje na Britské ostrovy a do Francie. Počty jsou stabilní, na celém území hnízdí více než 3 miliony párů a druh je považován za zabezpečený.
V průběhu druhé poloviny minulého století se početnost u nás výrazně zvyšovala, tento trend trvá i nadále. První hnízdění bylo prokázáno v roce 1962 na Moravě u Tovačova, v Čechách v roce 1968 v Krkonoších. v 70. letech minulého století u nás hnízdilo 30-50 párů, po 10 letech už byly počty odhadovány na desetinásobek a v letech 2001-03 na 1300-2000 párů. Většina údajů pochází z horských poloh (max. 1430 m. n. m. na Úpském rašeliništi v Krkonoších), stále častěji ale proniká i do nížin.


Send this to a friend