naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Šutrák MNV a okolí

Poznávací znaky

Káně lesní (Buteo buteo) patří mezi dravce otevřené krajiny. Má silný zahnutý zobák, široká křídla a poměrně krátký ocas. Zbarvení je velmi proměnlivé: jednotliví ptáci mohou být světlí, hnědí i téměř tmaví, často se skvrnitou spodinou těla. Silné pařáty jí umožňují pevně držet ulovenou kořist.

Potrava

Loví především drobné savce, zejména hraboše, ale její jídelníček je pestrý. Přijímá také ptáky, obojživelníky, větší hmyz a žížaly. Využívá i uhynulá zvířata. Nabídce potravy přizpůsobuje způsob hledání kořisti, kterou může sbírat také při chůzi po zemi.

Prostředí a rozšíření

Obývá prostředí, kde se lesy, remízky a stromořadí střídají s poli či loukami. Stromy jí poskytují odpočívadla a místa pro hnízdění, otevřené plochy zase potravu. Často vyčkává na vyvýšeném posedu nebo krouží ve vzduchu s využitím stoupavých proudů.

Hnízdění

Hnízdo z větví staví obvykle na stromě. Pár je může využívat opakovaně a postupně opravovat. Samice převážně zahřívá vejce, zatímco samec přináší potravu. Po vylíhnutí zůstávají mláďata závislá na rodičích a jejich úspěšný vývoj souvisí s dostupností kořisti.

Život během roku

Část kání zůstává poblíž hnízdišť, jiné podnikají sezónní přesuny. Za letu se mohou ozývat táhlým, mňoukavým hlasem. Pro jejich život je důležitá pestrá krajina a bezpečná hnízdiště. Pozorování z odstupu umožňuje sledovat tohoto dravce bez rušení při odpočinku nebo při vyhledávání potravy.

Mohlo by vás zajímat

Cvrčilka říční
Cvrčilka říční

Je to pták, který není mezi lidmi vůbec známý. Většina o ní nikdy neslyšela, ani ji neviděla. Je totiž nenápadná, a navíc žije…

Nové mlýny
Nové mlýny

Jarní šoulačka okolo Nových mlýnů a okolí Pavlova . Překvapila mě v tuto dobu na Hlohoveckém rybníku Husice…

Za Hruškama, za dědinů
Za Hruškama, za dědinů

Ostříž lesní (Falco subbuteo) je štíhlý sokolovitý dravec s dlouhými špičatými křídly. Tmavou hlavu doplňují bílé tváře a výrazný černý vous. Spodina těla…

Žižkovské jochy
Žižkovské jochy

Vlha pestrá (Merops apiaster) spojuje hnízdění v zemi s hledáním potravy ve vzduchu. Štíhlým zobákem chytá hmyz a pomáhá si jím při vytváření…

Ťuhýk obecný
Ťuhýk obecný

Ťuhýk obecný (Lanius collurio) je pěvec se silným zobákem zakončeným zahnutou špičkou. Samec má šedou hlavu, rezavohnědá záda a černou pásku přes oko.…

Královský dravec
Královský dravec

Orel královský bývá v Česku pravidelně, ale velmi vzácně pozorován, nejčastěji na jižní Moravě. Podobá se orlu skalnímu (Aquila chrysaetos), má však kratší…

Za humnem – písky
Za humnem – písky

Zvonek zelený (Chloris chloris) je pěvec s robustním kuželovitým zobákem, zelenavým opeřením a žlutými partiemi na křídlech a ocase. Samci bývají barevnější, samice…

Vlhoši krmí
Vlhoši krmí

Vlha pestrá (Merops apiaster) je pták, jehož život závisí na hmyzu i na vhodné půdě pro hnízdění. Žluté hrdlo, rezavá hlava a modrozelené…