naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

U rybníka

Poznávací znaky

Krahujec obecný (Accipiter nisus) je dravec přizpůsobený rychlému lovu mezi stromy. Krátká zaoblená křídla a dlouhý ocas umožňují obratné manévrování. Dospělí mají na spodině příčné pruhování, mladí odlišnou kresbu. Samice jsou výrazně větší než samci, což se odráží také ve velikosti kořisti.

Prostředí a rozšíření

Obývá lesy, remízky, parky a zahrady s dřevinami. Potřebuje kryt pro přiblížení ke kořisti a místa vhodná k hnízdění. Může se objevovat také poblíž krmítek, kde využívá soustředění drobných ptáků. Jeho přítomnost často vyvolá rychlé varovné reakce okolních pěvců.

Hnízdění

Hnízdo z větví staví v koruně stromu. Samice zahřívá vejce a zpočátku pečuje o mláďata, samec přináší potravu. Později se na lovu podílí také samice. Rodiče mladé zásobují i po opuštění hnízda, než se osamostatní a naučí účinně lovit.

Potrava

Loví převážně ptáky, které překvapuje krátkým rychlým útokem. Při pronásledování využívá obratnost a kryt vegetace. Samec zpravidla získává menší kořist, větší samice zvládá i větší ptáky. Úlovek uchopuje pařáty a před konzumací jej zpracovává silným zahnutým zobákem.

Život během roku

Část krahujců zůstává v širším okolí hnízdiště, jiní podnikají sezónní přesuny. Jejich život podporují pestré porosty a přirozené populace drobných ptáků. Přítomnost dravce je součástí vztahů v přírodě. Při pozorování je vhodné respektovat klid kolem hnízda a nevyplašit ptáka při odpočinku nebo zpracování kořisti.

Mohlo by vás zajímat

Chvilka ve větrolamu
Chvilka ve větrolamu

www.nasiptaci.info Poznejte ptáky blíže: Atlas ptáků · Hlasy ptáků – přehled nahrávek

Před deštěm
Před deštěm

Sýkora koňadra (Parus major) je známý pěvec se žlutou spodinou těla, zelenavými zády a černou hlavou s bílými tvářemi. Středem břicha vede tmavý…

Stále se krmí
Stále se krmí

Vlha pestrá (Merops apiaster) má štíhlou siluetu, dlouhý zobák a barevné opeření se žlutým hrdlem. Tmavá páska přes oko doplňuje rezavou hlavu a…

Na hnízdišti
Na hnízdišti

Vlha pestrá (Merops apiaster) spojuje štíhlou siluetu s nápadným opeřením. Žluté hrdlo, rezavá hlava a modrozelená spodina vytvářejí výraznou kombinaci. Dlouhý zobák používá…

Kroužkování ptáků za cenu stresu a rizika
Kroužkování ptáků za cenu stresu a rizika

Kroužkování volně žijících ptáků je již více než sto let standardní metodou ornitologického výzkumu. Umožnilo nám získat neocenitelné poznatky o ptačí migraci, délce…

Královský krasavec
Královský krasavec

Orel královský (Aquila heliaca) je velký dravec, jehož dospělý šat spojuje tmavé tělo, světlou šíji a bílé skvrny na ramenou. Široká křídla umožňují…

Čejka chocholatá
Čejka chocholatá

Čejka chocholatá (Vanellus vanellus) je bahňák s dlouhou chocholkou, světlým břichem a tmavými zády se zelenavým leskem. Kontrastní kresba hlavy doplňuje její výrazný…