naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Na hnízdišti

Poznávací znaky

Vlha pestrá (Merops apiaster) je nápadná pestrým peřím i způsobem získávání potravy. Kořist vyhledává v letu a k odpočinku využívá přehledné opory. Žluté hrdlo a tmavá oční páska doplňují dlouhý zobák, který je důležitý při lovu většího hmyzu.

Prostředí a rozšíření

Vyhledává teplou otevřenou krajinu s dostatkem létajícího hmyzu a míst vhodných pro hnízdění. Důležité jsou písčité či hlinité stěny, říční břehy a podobné svahy. Stromy, keře nebo jiné vyvýšené opory využívá k odpočinku a vyhlížení kořisti v okolí.

Potrava

Loví včely, vosy, čmeláky, vážky a další větší hmyz. Za kořistí vyráží z posedu nebo ji pronásleduje za letu. Ulovený hmyz před pozřením zpracovává údery o podklad. U bodavé kořisti tím omezuje nebezpečí žihadla a usnadňuje její bezpečné spolknutí.

Hnízdění

Hnízdo ukrývá na konci chodby vyhrabané do vhodné stěny. Páry mohou hnízdit blízko sebe a vytvářet kolonie. Na hloubení chodby i péči o potomstvo se podílejí oba rodiče. Potravu přinášejí opakovaně, protože rostoucí mláďata mají vysokou spotřebu energie.

Život během roku

Vlha je tažná a evropskou zimu tráví v Africe. Při přesunech se ozývá měkkým, zvučným voláním, které často prozradí její přítomnost dříve než pohled na ptáka. Zachování hnízdních stěn a prostředí bohatého na hmyz je zásadní. U kolonií je vhodné pozorovat z odstupu a nerušit přílet rodičů.

Mohlo by vás zajímat

Zimující husy v České republice
Zimující husy v České republice

Migrace ptáků patří mezi nejpozoruhodnější přírodní jevy. Každoročně se miliony ptáků vydávají na dlouhé cesty mezi svými hnízdišti a zimovišti, aby unikly nepříznivým…

Vlhy a vlhy
Vlhy a vlhy

Vlha pestrá (Merops apiaster) má vzhled, který upoutá i méně zkušeného pozorovatele. Rezavohnědou hlavu protíná černá páska přes oko a spodinu zdobí modrozelené…

Odpoledne u krmítek
Odpoledne u krmítek

Strakapoud velký (Dendrocopos major) je šplhavec s černobílým opeřením, silným zobákem a opěrným ocasem. Světlé tváře a bílé plochy na křídlech kontrastují s…

Bělořit šedý
Bělořit šedý

V době hnízdění má sameček šedivé temeno, bílý proužek nad okem, černé boky, v severní Africe i černé hrdlo. Od podobného bělořita okrového…

Pěnice hnědokřídlá
Pěnice hnědokřídlá

V hustých křovinách, na okrajích lesů, v parcích a zarostlých zahradách po celé České republice žije jeden z našich běžných, ale často přehlížených…

Čejka chocholatá
Čejka chocholatá

Čejka chocholatá (Vanellus vanellus) je bahňák s dlouhou chocholkou, světlým břichem a tmavými zády se zelenavým leskem. Kontrastní kresba hlavy doplňuje její výrazný…

Ramena Moravy
Ramena Moravy

Pěnkava obecná (Fringilla coelebs) je pěvec s kuželovitým zobákem a nápadnými světlými páskami v křídlech. Samec má modrošedou hlavu a narůžovělou hruď, samice…

Sluníčko konečně venku
Sluníčko konečně venku

Káně lesní (Buteo buteo) patří k dravcům, které lze pozorovat při čekání na kořist i během kroužení. Má široká křídla a krátký vějířovitý…