V bodláku jako doma

Reklamy

Stehlík obecný je nezaměnitelný pestře zbarvený ptáček, o něco menší než vrabec. Má červeně orámováno okolí zobáku. Od oka se pak táhne bílý pruh až pod bradu. Za červeným čelem je černý pás, který vše obepíná. To však mají jen dospělí ptáci. Mladí tuto pestrou kresbu na hlavě nemají. Všichni se ale vyznačují výrazným žlutým páskem v celkově tmavém křídle, který je dobře vidět za letu, i pokud pták sedí. Dalším znakem stehlíka je bílý kostřec a černý ocas. Prsa má zbarvena světle dorezata a zbytek spodku těla je bílý. Zobák má kuželovitý, stejně jako jej mají i jiní pěnkavovití ptáci, a je výborně uzpůsoben na vybírání semen odkvetlých rostlin, například bodláků. Mezi rostlinami neustále přelétává. Jeho let je obratný a někdy se umí zastavit v letu i na místě. Při přelétávání větších prostranství je vidět, že jeho let je v menších vlnkách. Hejno se za letu jakoby střídavě pohupuje. V době hnízdění stehlík obecný žijev párech. Jinak vytváří menší hejnka a potuluje se po krajině a hledá potravu. Kdysi se často objevoval na kraji cihelen, kde byly na okrajích hliniště ruderální rostliny včetně bodláků. Tam je cihláři chytali na vějičku a jejich prodejem se přiživovali. Při sběru semen se stehlíci často ozývají svým typickým vábením, které zní jako „tyglic“. Tento hlas je základem pojmenování stehlíka téměř ve všech evropských jazycích, češtinu nevyjímaje. Jeho zpěv je pěkný, zní švitořivě. Při zpěvu sedí samec někde vysoko na stromě. Často se u zpěvu otáčí a rozevírá křídla jako špaček. Kvůli jeho zpěvu jej proto kdysi lidé běžně chovali v klecích, tak jako dnes andulky. Jeho mláďata se dala snadno ochočit, zpívat se ale museli naučit od zkušených samců.vpleteno do větviček. Je postaveno z trávy, stonků, kořínků, mechu a také chmýří bodláků. Je často propleteno vlákny a předivem pavouků a housenek. Tím je velmi pevné. Vystláno bývá srstí a chlupy zvířat. Hnízdo si staví samicea stavba jí trvá 5–7 dní. Do takto připraveného hnízda snáší 4–5 vajec. Hnízdí 2–3krát do roka. Vejce jsou bělavás namodralým nádechem. Na nich jsou načervenalé a nafialovělé skvrnky a temně rudé tečky a vlnky, hustěji na tupém konci, kde tvoří věneček. Samice sedí na vejcích sama 12–14 dní a samec ji krmí. Mláďata krmí oba rodiče po dobu 12–14 dní. Po opuštění hnízda jsou mláďata krmena ještě několik dní. Zatímco rodiče znovu hnízdí, mladí se shlukují do menších hejnek. Ty se pak postupně spojují a na podzim už jsou stehlíci ve velkých hejnech, ve kterých se potulují krajinou. Nejvyšší věk zjištěný kroužkováním je 8 let.,

Reklamy

Mohlo by vás zajímat

Rybák velkozobý
Rybák velkozobý

Rybák velkozobý Rybák velkozobý (Hydroprogne caspia) Úvod Rybák velkozobý (Hydroprogne caspia), dříve známý jako Sterna…

Nedělní ráno na Žižkovsku
Nedělní ráno na Žižkovsku

Dnešní krásné nedělní ráno v Moravském Žižkově: Vlha pestrá kralovala obloze nad vinicemi Slunné ráno, 15 stupňů a…

Ostříž lesní
Ostříž lesní

ostříž lesní V letu připomíná ostříž lesní obrovského rorýse, mává rychle křísly, netřepetá se. I za letu jsou…

Kalous pustovka
Kalous pustovka

kalous pustovka Kalous pustovka je sova velká jako kalous ušatý, má však delší křídla, v rozpětí asi jeden…

Swarovski NL Pure 12×42
Swarovski NL Pure 12×42

Swarovski NL Pure 12x42: Recenze prémiového dalekohledu – Pohled do světa bez hranic? Swarovski Optik, jméno, které v…

Tajemný lovec
Tajemný lovec

včelojed lesní Včelojed lesní (Pernis apivorus): Tajemný lovec vosích hnízd a poutník na dlouhé vzdálenosti Úvod V…

Pěvuška modrá
Pěvuška modrá

pěvuška modrá Velikost 14-15 cm, váha 20 g Popis Samec i samička pěvušky modré jsou zbarveni stejně. Občas…

Sýc rousný
Sýc rousný

Sýc rousný Sýc rousný (Aegolius funereus), známý také jako sýc lesní, je fascinující noční dravec patřící do čeledi…

Reklamy