Datel černý

datelcer

Velikost

Délka: 40-46 cm.
Rozpětí: 67-73 cm.
Hmotnost: 250-360 g.

Popis

Datel černý je pták veliký jako havran polní. Je jednobarevně černý s červeným temenem (samec) nebo týlem (samice). Mláďata jsou jsou matně červenohnědá. Na rozdíl od jiných datlů létá přímým směrem.Hlas – daleko slyšitelné volání „kliéé“ a následovné „krikrikrikri“, v letu často „kví kví kví“. V toku často silně vářivě bubnuje na kmeny stromů.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v rozsáhlých lesích se starými porosty v dubnu až květnu jednou ročně. Hnízdo si staví ve vytesané hluboké dutině s oválným vletovým otvorem.
Samice snáší 4 – 5 bílých vajec na kterých sedí oba rodiče po dobu 12 – 14 dnů a mláďata krmí též oba rodiče po dobu cca 25 dnů.
Potrava – larvy brouků žijící ve dřevě a mravenci.
Datel černý je stálý pták.

Rozšíření

Obývá většinu Evropy, chybí na britských ostrovech, na většině Pyrenejského a Apeninského poloostrova a na ostrovech ve Středomoří. Areál dále pokračuje širokým pruhem přes střed Asie až po Kamčatku a Japonsko. V současnosti v Evropě hnízdí více než 740 tisíc párů a populace je považována za stabilní.
U nás je rozšířen pravidelně po celém území, od lužních lesů v nížinách až téměř po horní hranici lesa v horách, pokud tam najde dostatečně silné stromy ke hnízdění. Početnost se zvyšuje, hlavně od počátku 90. let minulého století, kdy se více začal šířit do nižších poloh i do příměstských lesů. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 4-8 tisíc párů.