naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · zajímavosti

Ledňáček říční

Pták dlouhý asi 16 cm, díky tvaru, zbarvení a způsobu života jej nelze s jiným zaměnit. Mladí ptáci jsou zbarveni poněkud matněji, samečka poznáme podle černé, samičku podle černočervené spodní části zobáku. Obvykle si všimneme tohoto pestrého ptáka, když jej vyrušíme a odlétá přímo těsně nad vodou, dokud není z dohledu.

Prostředí

Ledňáček říční je po celém mírném a teplém pásmu Euroasie rozšířen ve větším počtu ras. Vyžaduje na hnízdišti klidné, čisté a na ryby bohaté vody s dostatkem míst, na nichž může sedět jako na čekané a svislou písečnou, sprašovou nebo rašelinnou stěnu, do níž si ptáci vyhrabávají hnízdní noru. Protože jsou ve střední Evropě na mnoha místech řeky silně znečištěny odpady či v důsledku jejich regulací mizí jak vhodné potravní biotopy i vhodné stěny pro hnízdění ledňáčků, jejich stavy neustále klesají. Středoevropští ledňáčci mimoto špatně snášejí zdejší často velmi chladné zimy. Kruté mrazy mohou stav ledňáčků v oblasti vyhubit z devíti desetin. Protože se však ledňáčci za příhodných podmínek silně rozmnožují, mohou se během několika let ztráty nahradit, není-li ovšem narušeno jejich životní prostředí. Lidé bohužel ledňáčky pronásledují buď proto, že loví ryby, nebo pro jejich pestré peří. Musejí-li ptáci v důsledku dlouhotrvajících mrazů opustit svůj biotop a odtáhnout do mírnějších končin, dochází při jejich lovu k velkým ztrátám. Tak např. bylo na jednom jezeře ve Francii během kruté zimy 62/63 zastřeleno asi 6000 ledňáčků. Ledňáček říční je částečně tažný pták.

Rozmnožování

Protože se ryby vyskytují po celý rok, může ledňáček říční začít hnízdit velmi brzy, někdy už v dubnu. Doba pro hnízdění je vždy zvolena tak, aby po vylíhnutí mláďat byl ve vodě dostatek rybího potěru. Ledňáček nejraději obsazuje své loňské hnízdní dutiny. V případě, že to není možné, začne párek od- klovávat za třepotavého letu částečky země, později zem vyklovávají zobákem a vyhrabávají tak, aby hnízdící pták bez potíží viděl ven. Zpočátku leží 6 až 7 vajíček na vyhrabané zemi, časem se však vytvoří práškovitá podložka z rybích šupinek a kostiček, jež ptáci vyvrhují jako vývržky. Na vejcích sedí oba rodiče 18 až 21 dnů. Krmí mláďata zpočátku rybkami dlouhými asi jeden centimetr, později i rybkami až osmicentimetrovými. Mladí ledňáčci vyletují po 23 až 27 dnech. Zpočátku se ještě nedovedou vrhat za potravou do vody a rodiče je ještě nějaký čas musejí krmit. Jakmile se osamostatní, rozletí se. Nezřídka hnízdí staří ptáci ještě podruhé. Bylo dokonce už pozorováno i trojí hnízdění v roce.

Potrava

Ledňáčci loví na čekané a vrhají se prudce do vody. Pátrají ze svého stanoviště po rybce a pak se vrhají do vody přímo na cíl. Přesto se jejich výpad často nezdaří. Někdy loví i ve třepotavém letu na místě. V úsecích, kde jsou ryby už pro ledňáčka příliš velké, loví ty nejmenší nebo nemocné, mimoto i nežádoucí drobné rybky jako koljušky nebo střevle.

V místech, kde má být rybí potěr v zátokách chráněn, musíme odstranit všechno, odkud by ledňáček říční mohl na rybky číhat. Nestačí-li to, je třeba napnout 40 cm nad hladinou slabé ostnaté dráty nebo nylonové sítě. Ještě dnes se bohužel – ilegálně – loví ledňáčci na lep nebo do pastí. Ty přerazí často ledňáčkovi obě nožičky a krásný pták zahyne v bolestech.

Další obsah k tomuto druhu

Mohlo by vás zajímat

Stehlík obecný
Stehlík obecný

Stehlík obecný (Carduelis carduelis) má vzhled, který se mezi našimi pěvci poznává. Úvodní fotografie ukazuje červenou masku, bílé tváře, černé části hlavy a…

Dravci na lovu
Dravci na lovu

Zase samice pilicha a pochopa na lovu v podsedkách. Poznejte ptáky blíže: Atlas ptáků · Hlasy ptáků –…

Starý mazák
Starý mazák

orel královský Poznejte ptáky blíže: Orel královský v atlasu · Hlasy ptáků – přehled nahrávek

Královák na čekané
Královák na čekané

www.nasiptaci.info Poznejte ptáky blíže: Atlas ptáků · Hlasy ptáků – přehled nahrávek

Dlask to je krasavec
Dlask to je krasavec

Dlask tlustozobý (Coccothraustes coccothraustes) je pěvec s velkou hlavou a silným zobákem. Má hnědavé tělo, tmavou masku kolem zobáku, světlý límec a kontrastní…

Malá procházka
Malá procházka

Kalous pustovka (Asio flammeus) je sova otevřené krajiny s kulatým obličejovým závojem, žlutýma očima a tmavou kresbou kolem očí. Hnědavé opeření s podélnými…

Krutihlav obecný
Krutihlav obecný

Krutihlav obecný (Jynx torquilla) je fascinující a poněkud tajemný ptačí druh, který navzdory svému zařazení mezi šplhavce (řád Piciformes) a do čeledi datlovitých…

Vlha pestrá – Okouzlující posel léta
Vlha pestrá – Okouzlující posel léta

Vlha pestrá (Merops apiaster Linnaeus, 1758) je bezesporu jedním z nejbarevnějších a nejatraktivnějších ptačích druhů Evropy. Její exotický vzhled, elegantní let a charakteristické…