naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Rubrika: Atlas ptáků

Křivka bělokřídlá

Křivka bělokřídlá

Mezi obyvateli rozlehlých jehličnatých lesů severní polokoule patří křivky k nejzajímavějším a nejvíce specializovaným ptákům. Jejich charakteristicky zkřížené špičky zobáku jsou dokonalou adaptací na získávání semen ze šišek. Křivka bělokřídlá, euroasijský poddruh…

Číst dál →
Orel východní

Orel východní

Orel východní (Haliaeetus pelagicus), někdy nazývaný také orel kamčatský, je jedním z největších, nejtěžších a nejimpozantnějších dravců na světě. Tento charismatický pták s výrazným zbarvením a obrovským zobákem obývá pobřežní oblasti a…

Číst dál →
Polák kaholka

Polák kaholka

Polák kaholka (Aythya marila) je středně velká potápivá kachna z čeledi kachnovitých (Anatidae) a rodu Aythya, který zahrnuje typické potápivé kachny severní polokoule. Samec je snadno rozpoznatelný díky svému kontrastnímu černobílému zbarvení…

Číst dál →
Káně stepní

Káně stepní

Káně stepní je velký dravec, znatelně větší a robustnější než naše běžná káně lesní (Buteo buteo). Dosahuje délky těla 50–65 cm a rozpětí křídel 125–155 cm.

Číst dál →
Skalník zpěvný

Skalník zpěvný

Skalník zpěvný je bezesporu jedním z nejpřitažlivějších ptáků jižní Evropy a Asie. Samec v zářivě modrém šatu, sedící na rozpálené skále či starobylé zřícenině a přednášející svou melancholickou, flétnovou píseň, je nezapomenutelným…

Číst dál →
Puštík bělavý

Puštík bělavý

Existují dvě barevné morfy. U šedé je základní barva bělavá s nahnědlým nádechem, u hnědé okrově hnědá. Vrch těla je vždy tmavší než spodina, po celém těle jsou podélné tmavé skvrny. U…

Číst dál →
Strakapoud jižní

Strakapoud jižní

Plošně je areál výskytu strakapouda jižního poměrně malý. Tvoří ho část střední a jihovýchodní Evropy, Ukrajina, Turecko a jihozápadní Asie. V místech svého původního rozšíření většinou nahrazuje strakapouda velkého. V Evropě se…

Číst dál →
Berneška rudokrká

Berneška rudokrká

Husa, kterou díky pestrému zbarvení nelze s jiným druhem zaměnit. Berneška rudokrká je jen o málo menší než kachna divoká, dlouhá sotva 55 cm, ale svým chováním patří bezpečně mezi husy a…

Číst dál →
Budníček temný

Budníček temný

Tvarem a velikostí připomíná budníčka menšího. Dorůstá až 14 centimetrů. Dospělý pták má melírově hnědou barvu a výrazné bílé nadoční proužky. Zbarvení mladých jedinců má olivový nádech. Hnízda si tento pěvec staví…

Číst dál →
Rybák velkozobý

Rybák velkozobý

Rybák velkozobý (Hydroprogne caspia), dříve známý jako Sterna caspia, je pozoruhodný a impozantní ptačí druh, který drží titul největšího rybáka na světě. Svou velikostí, robustní postavou a mohutným, jasně červeným zobákem je…

Číst dál →