Slavík tmavý (Luscinia luscinia) je malý stěhovavý pták z čeledi lejskovitých (Muscicapidae), dříve řazený do čeledi drozdovitých (Turdidae). Je známý především svým výrazným a melodickým zpěvem, který často zaznívá v noci. Spolu…
Husice nilská je velký druh vrubozobého ptáka z čeledi kachnovitých, který svým vzhledem a vzpřímeným postojem na zemi připomíná husu. Pochází z Afriky, ale v posledních desetiletích se díky únikům ze zajetí…
Husice liščí je velký a velmi nápadně zbarvený pták z čeledi kachnovitých, který svým vzpřímeným postojem na souši a některými dalšími znaky připomíná spíše malou husu než kachnu. Její pestré černobílo-rezavé zbarvení,…
Husice rezavá je velký a velmi nápadný druh vrubozobého ptáka z čeledi kachnovitých, který svým vzhledem a některými znaky chování stojí na pomezí mezi kachnami a husami. Je nezaměnitelná díky svému převážně…
Břehouš rudý je fascinující druh bahňáka, který patří do čeledi slukovitých (Scolopacidae). Je známý především svými neuvěřitelnými migračními schopnostmi, které patří k nejextrémnějším v celé ptačí říši. Tento elegantní pták je skutečným…
Raroh lovecký (Falco rusticolus) je impozantní dravec, který drží titul největšího sokola na světě. Je symbolem nespoutané divočiny a drsných podmínek Arktidy, kde se nachází jeho přirozený domov. Jeho síla, rychlost a…
Orel nejmenší je velký jako káně, rozpětí kolem 120 cm. Zčásti je jednobarevně hnědý, zčásti světle sivý, má téměř bílou spodní část těla a černé špičky křídel. Na ramenou má světlé skvrny.
Ouhorlík černokřídlý (Glareola pratincola) je fascinující ptačí druh patřící do čeledi ouhorlíkovitých (Glareolidae), řádu dlouhokřídlých (Charadriiformes). Tento pták je zajímavý svou kombinací vlastností – ve vzduchu připomíná velkou vlaštovku nebo rybáka, zatímco…
Kajka mořská je velká mořská kachna, která patří mezi nejznámější a nejcharakterističtější ptáky severních pobřeží Evropy, Asie a Severní Ameriky. Je proslulá nejen svým robustním vzhledem a výrazným pohlavním dimorfismem, ale především…
Velký je jespák písečný asi jako jespák obecný, dlouhý 18-20 cm. V zimě má spodní stranu těla téměř bílou, světle popelavě šedý hřbet a tmavá křídla s černou skvrnou na ručním kloubu…